Tejfölös gombóc, ahogy nagymama készítette
Mostanában elfogott a nosztalgikus hangulat. Késztetést érzek arra, hogy olyan ételeket készítsek, elevenítsek fel, amelyet régen még nagyanyáink idején (vagy még azelőtt) készítettek.
Most egy régies ételek-sorozat mozaikja elevenedik meg a tejfölös gombócban.
Természetesen nem gnocchi-tól lesz autentikus, de mivel a legtöbben törekszünk arra, hogy gyorsan varázsoljunk vacsorát az asztalra, ezért kaptam az alkalmon és elővettem a félkész gombócokat. Aki egy kicsit több időt szánna a gombócok készítésére, sós vízben főtt krumpliból is készítheti. Miután kihűltek a krumplik, annyi liszttel összegyúrja, amennyit felvesz, hogy kemény gombócok legyenek belőle, majd szintén sós vízben addig főzi, amíg felúsznak a tetejére - hasonló eredményt érhet el vele.
Hozzávalók:
1 nagy vöröshagyma
3-4 fakanál zsír
1,5 tk pirospaprika
2 dl tejföl
só
50 dkg gnocchi
Az apróra vágott vöröshagymát lassú tűznél a zsírban megpároljuk, hogy a hagyma erős íze elillanjon. Vigyázzunk, hogy ne piruljon oda, mert keserű lesz. Jó szaftosnak kell lennie. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és rögtön mehet is bele a tejföl. Sózzuk, majd felforraljuk.
A gnocchit lobogó sós vízben kifőzzük. Akkor jó, ha mindegyik felúszott a víz tetejére. A kifőtt gnocchit leszűrjük (nem öblítjük), majd a tejfölös szószba keverjük.