2018. okt 20.

Fekete spagetti húsgombóc szörnyecskékkel

írta: Mézes macska
Fekete spagetti húsgombóc szörnyecskékkel

Hozzávalók:
50 dkg fekete spagetti (tintahal tintával színezett)

A marinara szószhoz:
1 konzerv hámozott darabolt paradicsom
50 dkg paradicsompüré (passata)
5 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
bazsalikom
oregano
kakukkfű
1 púpos evőkanál barnacukor
2 evőkanál hideg vaj
2 teáskanál kukoricakeményítő

A húsgombócokhoz:
50 dkg darált sertéshús (vagy sertés-marha vegyesen)
5 evőkanál apró szemű zabpehely
1 nagy tojás
4 evőkanál reszelt parmezán sajt (vagy bármilyen kemény, ízes sajt)
2 cikk fokhagyma
1 teáskanál só
1 púpos teáskanál pirospaprika
2 evőkanál aprított petrezselyem

a húsgombócok sütéséhez étolaj
a díszítéshez fekete olajbogyó és újhagyma (de lapkasajtból is jó lehet)

Először nekilátunk a húsgombóc alapját képező massza összeállításának, hiszen úgyis pihennie kell a hűtőben. Ehhez a húsgombóc hozzávalóit alaposan összedolgozzuk majd a tálat frissentartó fóliával letakarjuk és betesszük a hűtőbe pihenni legalább 2 órára - ez azért fontos, hogy a zabpehely meg tudja magát szívni és egy formálható pépet kapjunk.

A marinara szószhoz az olívaolajat serpenyőben felhevítjük és a zúzott fokhagymát hozzádobjuk. Alacsony lángon pároljuk a fokhagymát, hogy egy minél ízesebb olajos alapot kapjunk. Amikor a fokhagyma már kezdene pirulni (figyeljük, nehogy kicsit is megégjen, mert kesernyés lesz), akkor hozzáöntjük a konzerv paradicsomot és a paradicsompürét. Mehetnek bele a fűszerek is - só, bors, bazsalikom, oregano, barnacukor és kakukkfű. Lefedve, közepes lángon hagyjuk összefőni a szószt. Néha kóstolgassuk meg, hogy elég fűszeres-e. Nagyjából 20 perc  után a keményítőt kicsi vízzel (nagyjából egy evőkanálnyi) elkeverjük és ezzel besűrítjük a szószunkat. Forralunk rajta néhányat, majd mehet bele a kockákra vágott vaj és hagyjuk beleolvadni - ettől lesz telt ízű, selymes állagú a szósz.

Ezután a húsgombócok sütésének is nekiláthatunk. Formázzunk diónyi golyókat a masszából, picit lapítsuk le őket, és felforrósított olajban süssük aranybarnára. Én nem bő olajban sütöttem, hanem annyiban, hogy kb. a gombócok felét, háromnegydét ellepte.

A fekete spagetti sós vízben, a szokásos módon kifőzzük. Főzésnél érezhetünk kicsi halillatot a tintahaltinta miatt, de az ízében ez egyáltalán nem fog érződni.

Végül összeállítjuk a spagettit: egy adag fekete tésztát halmozunk a tányérra, mehet rá néhány kanál marinara szósz, majd erre ültetünk néhány húsgombócot. A húsgombócok pedig úgy alakulnak át szörnyecskévé, hogy gombóconként két újhagymakarikát helyezünk rájuk és szemgolyónak pedig felszeletelt fekete olajbogyóval megspékeljük.

fekete_husgombocos_spagetti2.JPG

fekete_husgombocos_spagetti.JPG 

Szólj hozzá

olasz halloween spagetti paradicsom főétel húsgombóc