2016. jún 18.

Kövön sütött pizza paradicsomszósszal, paradicsomos öntettel

írta: Mézes macska
Kövön sütött pizza paradicsomszósszal, paradicsomos öntettel

pizza1_v.jpg
Pizza-party otthon. Ha már pizza, akkor olyan úri huncutságokat vetünk be, mint a kerámialap, ami a kövön sült pizza élményét adja házi kivitelben. Mostanában egyre több helyen látom a pizzalap és fémlapát szettet, amit Pizza szett-ként is árulnak. Jó dolog egyébként, kíváncsiságból beszereztünk egyet, nálunk bevált. A tésztának valóban visszaadja a "kemencében sült pizza ízét".

Egyébként a tepsiben sült pizzához is ezt a tésztát használom, akkor csak simán tepsibe nyújtjuk a tésztát és mehet is a sütőbe.

Hozzávalók (2 db nagyjából 30 cm átmérőjű pizzalaphoz):
Pizzatészta
400 g liszt
1 tk só
fél cs. porélesztő (vagy negyed kocka friss)
3 ek olívaolaj
1 tk cukor
2,5-3 dl langyos víz

Az élesztőt egy deci langyos, cukros vízben felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, majd hozzáöntjük az olívaolajat, az élesztőt és annyi vizet adagoljunk hozzá folyamatosan, hogy lágy, ruganyos tésztát kapjunk. Alaposan dagasszuk ki, majd vegyük kétfelé a kidagasztott bucit (vagy amennyi pizzát szeretnénk készíteni) és alaposan belisztezve, egy tálcára téve frissentartó fóliával fedjük le és meleg helyen kelesszük nagyjából két-három órán keresztül. Figyeljünk rá, hogy alaposan legyen belisztezve a tésztabuci, különben rátapad a fóliára.

A sütőt már a kelesztés ideje alatt bekapcsolhatjuk, behelyezve a kerámialapot, hogy legyen ideje kellően felforrósodni. Ha megkeltek a bucik, egyet a kezünkbe veszünk és mintha lángostésztát nyújtanánk sütéshez, úgy nyújtogatjuk az ujjaink között a pizzalapot is. Közben lisztezzük bőven a tésztát. Ha kellő nagyságúra nyújtottuk, helyezzük a belisztezett fémlapátra, pakoljuk rá a tetszés szerinti feltétet és egy igen határozott, gyors mozdulattal csúsztassuk be a sütőbe a pizzát. Vigyázzunk, hogy ne tartogassuk túl sokáig a tésztát a lapáton, mert rátapad és nem fogjuk tudni becsúsztatni és a feltét is lepotyog róla. Ha elég forró a sütő, akkor 10-13 perc alatt szép pirosra sül, de közben érdemes egyet fordítani rajta. A kivétel hasonlóan alakul, ekkor már jól alá tudunk nyúlni a megsült pizzának a fémlapáttal és könnyedén ki tudjuk venni.

Paradicsomos alapszósz a kenéshez
3 kis konzerv paradicsompüré

olívaolaj
1 nagy gerezd fokhagyma
1 kk só
1 púpos tk bazsalikom
fél tk oregano
bors
1-2 ek víz

A zúzott fokhagymát némi olívaolajon megpároljuk, majd hozzáöntjük a paradicsompürét, vizet és a fűszereket. Alaposan összefőzzük. Ezzel kenjük meg a pizzatésztát.

Vannak olyan pizzériák, ahol a pizzához szolgálnak fel paradicsomos öntetet is, ezt az alábbi módon tudjuk elkészíteni.

Paradicsomos öntet
1 konzerv darabolt paradicsom (40 dkg)

bors
oregano

A konzerv darabolt paradicsomot aprítóba tesszük és néhány csipet sóval, frissen őrölt borssal és kb. 2 tk oreganoval fűszerezzük majd alaposan összedolgozzuk. Kóstoljuk meg, ekkor még utánízesíthetjük. Néhány órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
pizza1_v.jpg

pizza2_v.jpg

Szólj hozzá

sajtos pizza főétel kolbász sonkás mozzarella