2018. feb 23.

Serpenyős rukkolás-paradicsomos makaróni

írta: Mézes macska
Serpenyős rukkolás-paradicsomos makaróni

Hozzávalók:
180 g makaróni
olívaolaj
1 vöröshagyma
5 cikk fokhagyma
1 evőkanál zöldfűszer-keverék (petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű, oregano)
2 teáskanál só
1 konzerv darabolt paradicsom
2 dl paradicsomlé
kb. 5 dl forró víz
60 g friss rukkola
3 evőkanál mascarpone
30 g vaj

...

Tovább Szólj hozzá

zöldség paradicsom makaróni főétel rukkola

2018. feb 18.

Grillezett cukkini paradicsomos bulgurral, sajtos tojáslepénnyel

írta: Mézes macska
Grillezett cukkini paradicsomos bulgurral, sajtos tojáslepénnyel

Hozzávalók:
2 kisebb cukkini
fűszerkeverék

olívaolaj

1 bögre bulgur
olívaolaj
2 bögre víz
1 vöröshagyma
2 kávéskanál paradicsompüré
3 kávéskanál natúr (sómentes) ételízesítő
fél teáskanál só

2 tojás
krémfehér/ feta sajt

...

Tovább Szólj hozzá

tojás zöldség sajt főétel cukkini bulgur húsmentes

2018. feb 14.

Erdei gombás őzpörkölt teljes kiőrlésű rozsos galuskával

írta: Mézes macska
Erdei gombás őzpörkölt teljes kiőrlésű rozsos galuskával

Hozzávalók:
Erdei gombás őzpörkölt
1 kg kockázott őzhús
3 szelet szalonna
3 fej vöröshagyma
2 kápia paprika
1 hegyes erős paprika
3 teáskanál pirospaprika
3 teáskanál paradicsompüré
4 dl húsleves/ alaplé
1 evőkanál csemege paprikakrém
1 evőkanál csípős paprikakrém
30 dkg erdei gombakeverék (friss vagy fagyasztott) ...

Tovább Szólj hozzá

pörkölt gomba főétel galuska rozs vadhús

2018. feb 11.

Fitt zabos-kakaós cookies

írta: Mézes macska
Fitt zabos-kakaós cookies

Hozzávalók: (12 db lesz belőle)
80 g rizsliszt
70 g zabpehelyliszt
30 g apró szemű zabpehely
50 g eritrit
1 evőkanál bambuszrostliszt
2 evőkanál 20-22%-os kakaópor
1 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só
2 tojás
15 g repceolaj
1 evőkanál méz

A száraz hozzávalókat egy tálban kimérjük, összekeverjük, majd hozzáütjük a két tojást, mehet bele a repceolaj és a méz, majd kézzel homogén masszát formázunk belőle. Sütőpapíros tepsibe diónyi gombócokat sorakoztatunk, meglapítjuk őket és előmelegített sütőben 180°C-on 12 percig sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni a sütiket. A sütőből kivéve lehet picit nyersnek tűnnek, de ne süssük őket tovább, mert könnyen kiszáradnak.

zabos_kakaos_cookies.jpg

Tovább Szólj hozzá

édesség fitt kakaós zabpehely

2018. feb 10.

Klasszikus hortobágyi húsos-szószos palacsinta

írta: Mézes macska
Klasszikus hortobágyi húsos-szószos palacsinta

Hozzávalók:
6 db sós palacsinta
25 dkg darált sertéshús
1 vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 teáskanál pirospaprika
só, bors
1 evőkanál paprikakrém
2 evőkanál paradicsompüré
nagy csipet fokhagymapor
kb. 2 deci víz
1 teáskanál keményítő
fél kis doboz tejföl

...

Tovább Szólj hozzá

palacsinta sertés főétel tejfölös darált hús

2018. jan 25.

Prágai marhagulyás kapros-juhtúrós galuskával

írta: Mézes macska
Prágai marhagulyás kapros-juhtúrós galuskával

Hozzávalók:
60-70 dkg marha pörkölthús (lábszár, comb)
2 nagy vöröshagyma
4 evőkanál étolaj
3 teáskanál pirospaprika
3 teáskanál őrölt kömény
3 teáskanál cukor
4 cikk fokhagyma
90 gramm paradicsompüré
1,5 teáskanál só
bors
fél csésze zsemlemorzsa
2 teáskanál majoranna
kb. 1-1,3 liter víz

Galuskához:
400 g liszt
1 tojás
3 dl víz
1 tk só
10 dkg juhtúró
kapor

Ez a recept a Csehország gasztronómiai jelképeként számon tartott gulyás egyik verziója, amely ízében és kinézetében is idézi amit a cseh éttermekben kapunk. Mi imádtuk, és azóta a marha gulyáshúsból szinte csak ez készül.

Az apróra vágott vöröshagymákat az olajon megpároljuk. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a köményt, pirospaprikát, zúzott fokhagymát, ...

Tovább Szólj hozzá

cseh pörkölt marhahús főétel kapros nokedli

2018. jan 20.

Fitt zabos palacsinta cukormentes erdei gyümölcslekvárral

írta: Mézes macska
Fitt zabos palacsinta cukormentes erdei gyümölcslekvárral

Hozzávalók:
5 dkg zabpehelyliszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 tojás
1 dl tej
2 dl víz
fél teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál eritrit vagy nyírfacukor

A hozzávalókat egy kézi habverő segítségével csomómentes, homogén állagú palacsintatésztává keverjük.
Vékony palacsintákat sütünk belőle teflonos serpenyőben.

A cukormentes erdei gyümölcslekvár elkészítéséhez pedig a zselésítő tasakon lévő utasítást követtem, annyi változtatással, hogy a cukor helyett alternatív édesítőszert használtam: 75 deka vegyes nyers erdei gyümölcsöt  (szeder, eper, ribizli, feketeribizli, áfonya, stb...) botmixerrel pépesítettem, majd fél tasak 3:1 zselésítőanyagot alaposan elkevertem benne. Feltettem főni, majd amikor felforrt, belekevertem ...

Tovább Szólj hozzá

édesség fitt palacsinta gyümölcsös lekváros

2018. jan 16.

Ropogós sajtos kölesfasírt

írta: Mézes macska
Ropogós sajtos kölesfasírt

Hozzávalók:
fél csésze köles
1,5 csésze víz
só, bors
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál finomra aprított petrezselyem
1 csésze reszelt sajt
2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olívaolaj a sütéshez

A kölest felöntjük vízzel, sózzuk-borsozzuk, és néhány perc alatt puhára főzzük. Langyosra kihűtjük.

A megpárolt kölest összegyúrjuk a petrezselyemmel, reszelt sajttal, keményítővel és a zúzott fokhagymával. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, kilapítjuk és serpenyőben olívaolajon pirosra, ropogósra sütjük mindkét oldalát. Csak akkor fordítsuk át a serpenyőben a fasírtot, amikor átsült az alja, különben tapadni fog.

Főzelékhez köretként vagy önmagában rágcsaként fogyasszuk.    

kolesfasirt3.jpg

Tovább Szólj hozzá

sajtos fitt főzelék főétel petrezselyem fasírt köles

2018. jan 02.

Lencsefőzelék újévre sült virslivel

írta: Mézes macska
Lencsefőzelék újévre sült virslivel

Hozzávalók:
1 bögre lencse
2 babérlevél
1 vöröshagyma

2 evőkanál étolaj
2 evőkanál liszt
1 teáskanál pirospaprika
néhány pár virsli

Klasszikus lencsefőzelék. Jó, ha már előző este kiválogatjuk és beáztatjuk a lencsét, de ha ez mégis valamiért elmarad, az sem gond. Áztatás nélkül is megfő ugyan, csak picit több idő elkészíteni.

Tehát ha nem áztattuk be a lencsét, akkor az alábbiak szerint járjunk el: hideg vízben tegyük fel főni. Forrás után 5 perccel leöntjük az áztatólevet és alaposan leöblítjük.

Újból hideg vízben tesszük fel főni a lencsét, hozzádobjuk a babérleveleket, sózzuk. Annyi vízzel öntsük fel, ami kb. három ujjnyira ellepi, ugyanis többszörösére fog duzzadni a lencse. Ezután türelmesen megvárjuk ...

Tovább Szólj hozzá

lencse újév főzelék főétel virsli

2017. dec 17.

Arany és ezüst színben pompázó bonbonok sós-karamellás töltelékkel

írta: Mézes macska
Arany és ezüst színben pompázó bonbonok sós-karamellás töltelékkel

Hozzávalók: (15 db bonbonhoz)
20 dkg 54-70%-os étcsokoládé
arany és ezüst lüszter por

Sós-karamell töltelékhez
75 g kristálycukor
50 g 30%-os habtejszín
15 g akácméz
20 g vaj
75 g tejcsokoládé
1 csapott kávéskanál só

Egyéb szükséges eszközök
szilikon bonbonforma
ecset
maghőmérő a temperáláshoz

Bonbont készíteni jó móka. Minden csokoládés lesz, azt garantálom :)
Szilikon bonbonformát már sok helyen lehet kapni, érdemes olyat választani elsőre, amelynek kevésbé bonyolult a mintázata, hiszen még ha elsőre nem is sikerül tökéletesen a csokoládéborítás (mint ahogy látjátok nekem sem, hiszen picit buborékosak lettek illetve a kelleténél vastagabb lett a borítás), akkor sem kell kikanalazni a végén, hanem szépen ki fognak ...

Tovább Szólj hozzá

karácsony csokoládé édesség karamell bonbon

2017. dec 05.

Sajtkrémes-sonkás csigák

írta: Mézes macska
Sajtkrémes-sonkás csigák

Hozzávalók:
1 adag (50 dkg) leveles tészta
kb. 20 dkg natúr sajtkrém
10 dkg füstölt sonka
10 dkg bármilyen reszelhető sajt
fél konzerv kukorica
1 tojás

Rém egyszerű összedobni, ha van otthon leveles tésztánk.
Ehhez a füstölt sonkát apró csíkokra vágjuk, a sajtot lereszeljük. A szobahőmérsékletű tésztát kb. fél centi vastagra kinyújtjuk, bőségesen megkenjük a sajtkrémmel és egyenletesen eloszlatjuk rajta a sonkát és a kukoricát. Felcsavarjuk és kb. két centi vastagon felkarikázzuk. Sütőpapíros tepsire fektetjük a csigákat és mindegyik tetejét és oldalát megkenjük a felvert, enyhén megsózott tojással. A sajtot a csigákra szórjuk és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. 

sonkas_kukoricas_csiga.JPG

Tovább Szólj hozzá

sajtos sonka sajt sós sonkás leveles leveles tészta

2017. nov 30.

Sáfrányos rizottó gombával és sonkával

írta: Mézes macska
Sáfrányos rizottó gombával és sonkával

Hozzávalók:
30 dkg rizottó rizs
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
1,5 dl száraz fehérbor
1 liter meleg csirkehúsleves (alaplé)
1 fej vöröshagyma
15 dkg sonka
15 dkg csiperkegomba
apróra vágott petrezselyem
1 evőkanál vaj a sonkás-gombás keverék előkészítéséhez
kb. 4 evőkanál reszelt kemény sajt
2 evőkanál vaj a rizottó végén hozzáadva
néhány szál sáfrány
só (ha szükséges)
bors

...

Tovább Szólj hozzá

gomba rizs főétel sonkás

2017. nov 21.

Céklás chia puding

írta: Mézes macska
Céklás chia puding

Hozzávalók:
fél csésze chia mag
2 csésze zsíros tej
1 kisebb fej cékla
1 csésze fagyasztott erdei gyümölcs
1 teáskanál vanília kivonat
2 evőkanál juharszirup

Akármennyire is furán hangzik a cékla, egyrészt remekül lehet vele színezni, másrészt kissé fanyar íze szerintem szuperül passzol akár édes, akár sós ételekhez. Próbáljátok ki.

A pudinghoz a céklát hámozzuk meg, kockázzuk fel és pároljuk meg (semmiképp ne főzzük, mert akkor kifakul, elveszti élénk pirosas bordó színét). Amikor megpuhultak a céklakockák, egy késes aprítóba tegyük az erdei gyümölccsel, a tejjel, vaníliával és egy evőkanál juharsziruppal együtt. Dolgozzuk simára a hozzávalókat az aprítóban, majd szűrjük át, hogy az erdei gyümölcs magjai ne ...

Tovább Szólj hozzá

édesség puding cékla chia

2017. nov 17.

Rozsos-teljes kiőrlésű rúd pirított szalonnával felcsavarva

írta: Mézes macska
Rozsos-teljes kiőrlésű rúd pirított szalonnával felcsavarva

Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg rozsliszt
2,5 dl meleg tej
fél csomag (kb. 4 g) instant (por)élesztő
25 g olvasztott vaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
szalonnacsíkok
lenmag
szezámmag
fél csésze meleg tej a kenéshez

Az élesztőt a meleg tejjel és a cukorral felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a sót, majd az élesztős tejjel és az olvasztott vajjal lágy tésztává dagasztjuk. A tésztából 8 gombócot készítünk és letakarva hagyjuk kelni őket addig, hogy nagyjából dupla méretűre nőjenek.

Amíg kelnek a bucik, addig a szalonnacsíkokat apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük, majd félretesszük.

A sütőt is kapcsoljuk be már most és tegyünk be egy kis tepsiben vagy hőálló bögrében vizet (ezt bármilyen ...

Tovább Szólj hozzá

sós szalonna péksütemény

2017. nov 10.

Sütőtökpüré pirított tökmaggal és mangalicachips-sel

írta: Mézes macska
Sütőtökpüré pirított tökmaggal és mangalicachips-sel

Hozzávalók:
2 bögre nyers kockázott sütőtök
1 evőkanál vaj
1 púpos evőkanál mascarpone
tökmag
4 vékony szelet mangalicasonka

Ezzel a hideg előétellel beleharaphatunk az ősz ízeibe. Amíg tart a sütőtökszezon érdemes egy nagyobb adag pürét elkészíteni, hiszen sósan és édesen is sokszínűen fel tudjuk használni. Ez itt kérem sütőtök krémleves helyett készült.

A sütőtökpüréhez a kis kockákra vágott sütőtököt néhány perc alatt egy evőkanál vajon, a serpenyőt lefedve egészen puhára pároljuk. Nem baj, ha kicsit kezd szétesni. Amikor minden kis kocka megpuhult, némi vizet (kb. egy- másfél deci) és a mascarponét hozzáadva a botmixerrel egészen krémesre keverjük.

A tökmagot zsiradék nélkül néhány perc alatt megpirítjuk.

...

Tovább Szólj hozzá

egyéb halloween sütőtök sonka mangalica tökmag

2017. nov 07.

Sütőtökös kacsahúsos rizottó zsályával

írta: Mézes macska
Sütőtökös kacsahúsos rizottó zsályával

Hozzávalók :
30 dkg rizottó rizs
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
1,5 dl száraz fehérbor
1 liter meleg kacsahúsleves (alaplé)
1 fej vöröshagyma
1 bögre főtt kacsahús (húslevesből visszamaradt kacsahús)
kb. 2 bögre kis kockára vágott nyers sütőtök
1 evőkanál vaj a sütőtökhöz
kb. 3 evőkanál reszelt kemény sajt (old amsterdam vagy parmezán)
2 evőkanál vaj a rizottó végén hozzáadva
1 teáskanál szárított zsálya
só (ha szükséges)

...

Tovább Szólj hozzá

kacsa sütőtök rizs főétel alaplé

2017. nov 04.

Rizottó tenger gyümölcsével

írta: Mézes macska
Rizottó tenger gyümölcsével

Hozzávalók:
15 dkg rizottórizs (pl. arborio, carnaroli)
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
1,5 dl száraz fehérbor
8 dl meleg alaplé
1 kisebb fej vöröshagyma
1 bögre vegyes tenger gyümölcse (kagyló, koktélrák, bébipolip)
2-3 cikk fokhagyma
só, bors
2 evőkanál vaj
fél bögre reszelt ízes kemény sajt (pl. gouda, cheddar)
friss petrezselyem

...

Tovább Szólj hozzá

tenger gyümölcsei rizs főétel alaplé

2017. okt 29.

Halloween: kaszinótojás olívás pókokkal

írta: Mézes macska
Halloween: kaszinótojás olívás pókokkal

Hozzávalók:
4 db főtt tojás
fekete olajbogyók

Tojáskrémhez
4 főtt tojás sárgája
2 ek vaj
1 ek majonéz
só, bors

A tojásokat félbevágjuk középen, a sárgájukat kiemeljük.

A tojáskrémhez aprítóban keverjük simára a hozzávalókat. Töltsük habzsákba (vagy ha az nincs, akkor egy zacskóba, aminek kivágjuk a csücskét), nyomjunk halmokat belőle  a félbevágott tojásfehérjékbe.

Néhány fekete olajbogyót félbe vágunk, néhányból pedig apró, vékony lábakat vágunk ki, és a tojáshalmokra pókot formázunk belőlük.  

pokos_kaszinotojas.JPG

Tovább Szólj hozzá

egyéb halloween tojás olajbogyó

2017. jún 28.

Barackos-epres-szedres cobbler

írta: Mézes macska
Barackos-epres-szedres cobbler

Hozzávalók egy nagy piteformához (kb. 24 cm átmérőjű):
őszibarack
eper
szeder
3 evőkanál nádcukor
1 kávéskanál fahéj
1 vaníliarúd kikapart magjai (vagy 1 teáskanál vaníliaaroma)
1 púpos evőkanál kukoricakeményítő
vaj a piteforma kikenéséhez

Tésztához:
20 dkg liszt
8 dkg nádcukor
fél csomag sütőpor
10 dkg hideg vaj
1 dl habtejszín
1 tojás
csipet só

habtejszín a tálaláshoz

Bármilyen szezonális gyümölcsből készíthetjük a cobblert, vagy ami épp a fagyóban van . A morzsasüti egy változatának tekinthetjük, annyiban különböznek, hogy míg a morzsasütinél a gyümölcsös rétegre - ahogy a nevében is van -  édes morzsát sütünk, addig a cobbler esetében édes tésztát kanalazunk rá és sütjük ropogósra.

Annyi gyümölcsöt ...

Tovább Szólj hozzá

édesség szeder gyümölcsös barack epres

2017. jún 23.

Pásztorbulgur

írta: Mézes macska
Pásztorbulgur

A pásztortarhonya mintájára.

Hozzávalók:
1 csésze bulgur
2 csésze víz
3 db újhagyma
2 evőkanál vaj
2 db TV-paprika
1 csésze főtt kukorica
2 teáskanál paprikakrém (pl. Piros Arany)
nagy csipet só
bors
néhány karikára vágott kolbász

Az újhagymákat vékonyra karikázzuk, az olvasztott vajon megfonnyasztjuk, majd beleöntjük a bulgurt, a vizet és fűszerezzük.

Amikor felforrt, beleszórjuk a főtt kukoricát, a kis kockákra vágott paprikát és a kolbászt. Ezután fedő alatt puhára pároljuk, nagyjából 25 perc kell amíg a bulgur és a paprika és megpuhul. Közben néhányszor keverjük át.

pasztorbulgur.jpg

Tovább Szólj hozzá

fitt paprika főétel kolbász bulgur kukorica

2017. jún 17.

Vörösbabos brownie

írta: Mézes macska
Vörösbabos brownie

Hozzávalók:
1 vörösbabkonzerv lecsepegtetve (kb. 240 gramm)
2 púpos evőkanál kakaópor (nem cukrozott, nem instant)
3 púpos evőkanál rizsliszt
3 púpos evőkanál nádcukor
1 teáskanál sütőpor
1 banán
2 tojás szétválasztva
csipet só
2 evőkanál olvasztott vaj
kb. egy marék hámozott törökmogyoró

A tojásfehérjén és mogyorón kívül minden hozzávalót konyhai aprítóba helyezünk és krémesre dolgozzuk ki a tésztát.

A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a kakaós masszába forgatjuk. A végén belekeverjük a durvára tört törökmogyorót is.

Kisebb tepsibe simítjuk a masszát, majd nagyjából 20 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből még lágy kell, hogy legyen a közepe - úgy, ahogy bármelyik ...

Tovább Szólj hozzá

édesség bab mogyoró kakaós brownie

2017. jún 14.

Darált húsos csónakok

írta: Mézes macska
Darált húsos csónakok

Hozzávalók:
1 adag vajas kifli tészta
25 dkg darált hús
1 vöröshagyma
só, bors
kb. 1,5 evőkanál paprikakrém (pl. Csemege PirosArany)
kb. 2-3 evőkanál paradicsomszósz (passata)
olívaolaj 

Tetejére:
1 tojás
reszelt sajt

Elkészítjük a vajas kifli tésztáját. Ha megkelt, nyolc részre osztjuk a tésztát és téglalapokat nyújtunk belőle. A téglalapok két hosszabb végét összecsípjük úgy, hogy egy kis csónakot formáljon, majd sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk őket.

A csónakokat lekenjük felvert tojással, majd elkészítjük a húsos ragut.

Ehhez a vöröshagymát apróra vágjuk, némi olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst és alaposan megpirítjuk a hagymán. Közben sózzuk, borsozzuk. Ezután mehet a húshoz a paprikakrém, ...

Tovább Szólj hozzá

sajtos sós péksütemény darált hús

2017. jún 10.

Ropogós répafasírt

írta: Mézes macska
Ropogós répafasírt

Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa (tisztítva)
10 dkg apró szemű zabpehely
1 tojás
1 fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
3 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
1-2 teáskanál pirospaprika

zsemlemorzsa a hempergetéshez
olaj a sütéshez

A répafasírt íze valóban hasonlít az igazi húsos fasírthoz, ezért szeretjük annyira :)

A megtisztított, meghámozott répákat közepes vagy kislyukú reszelőn lereszeljük, lesózzuk, majd kicsit állni hagyjuk, hogy levet engedjen.

Közben felaprítjuk a vöröshagymát, fokhagymát.

Összeállítjuk a fasírtot: a répához (nem kell kinyomkodni belőle a folyadékot) hozzáadjuk a zabpelyhet, az aprított hagymát és fokhagymát, tojást, zsemlemorzsát. Borsozzuk, paprikázzuk és ha nem elég sós, akkor sózzuk kicsit. Mielőtt azonban ...

Tovább Szólj hozzá

fitt hagyma főzelék főétel fasírt répás

2017. máj 30.

Zabital - zabtej készítése házilag

írta: Mézes macska
Zabital - zabtej készítése házilag

Hozzávalók:
6 evőkanál zabpehely (nagy- vagy aprószemű)
1 liter víz
1-2 teáskanál méz vagy bármilyen édesítő

A zabtej készítése végtelenül egyszerű. Az arra érzékenyeknek a növényi tejfogyasztás elsődleges célja a tej helyettesítése, de a házi zabtej szerintem nasinak is kiváló. Őszintén szólva nem tudom mennyi az ideális napi zabtejfogyasztás, de nekem simán lecsúszik 1-1,5 liter is egy nap, mert édesre készítem és finom (inkább tej mellett fogyasztom, nem helyette). De ha valaki egyszer rákap az ízére, tutira otthon fogja gyártani magának a zabtejet.

Ehhez a zabpelyhet száraz serpenyőben alacsony lángon megfuttatjuk nagyjából 3-4 perc alatt, épp, hogy csak kezdje el kiengedni az illatát és melegedjenek át a pelyhek. Vigyázzunk, ...

Tovább Szólj hozzá

tej édesség zabpehely

2017. máj 24.

Tápiókapuding erdei gyümölccsel

írta: Mézes macska
Tápiókapuding erdei gyümölccsel

Hozzávalók:
fél csésze tápiókagyöngy
1 csésze víz
2 csésze tej
2 tojássárgája
fél csésze nádcukor
csipet só
1 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai
erdei gyümölcs vagy lekvár a tetejére díszítésnek

A tápiókagyöngyök rengeteg folyadékot képesek magukba szívni. Fontos, hogy az arányokra figyeljünk, amikor tápiókapudingot készítünk. A csésze alatt egy kb 2-2,5 decis bögrét/ csészét értünk, amelyhez elegendő a 2 tojássárgája. Ha már egy ennél nagyobb bögrével készítenénk, érdemes növelni a tojássárgák számát is.

Gyorsan készen van a pudingunk, csupán néhány előkészületet kell megtennünk.
Elsőként a tápiókagyöngyöket áztassuk az egy csészényi vízbe 15 percre. Ezt szépen magába fogja ...

Tovább Szólj hozzá

édesség fitt gyümölcsös vanília puding

2016. júl 24.

Cukkinis-diós brownie

írta: Mézes macska
Cukkinis-diós brownie

cukkinis_brownie2_v.jpg

Ha már nyár, és a nyakunkon vannak a zöldségek... készítsünk belőlük sütit. Ez idáig valóban a cukkininek nem a rendeltetésszerű használatát mutattam be, de sajnos a rántott cukkinin kívül másként nem eszem meg. Viszont abból bármennyi jöhet. És ha már a rántott cukkiniből is elég volt... jöhetnek a sütik :)

...

Tovább Szólj hozzá

édesség zöldség diós sütemény cukkini brownie

2016. jún 22.

Rántott camembert rizzsel, áfonyalekvárral

írta: Mézes macska
Rántott camembert rizzsel, áfonyalekvárral

rantott_camembert_v.jpg

Ez a poszt inkább amolyan ajánló jellegű. Azt, hogy a camembert-t általában áfonyaszósszal kínálják az éttermekben, megszokott dolog. De amikor a házi áfonyalekvárral otthon megkóstolod, rájössz, hogy ennek a sajtnak és az áfonyának az ízvilága együtt tényleg nagyon harmonikus.

...

Tovább Szólj hozzá

sajt rizs főétel áfonya rántott lekváros camembert

2016. jún 18.

Kövön sütött pizza paradicsomszósszal, paradicsomos öntettel

írta: Mézes macska
Kövön sütött pizza paradicsomszósszal, paradicsomos öntettel

pizza1_v.jpg
Pizza-party otthon. Ha már pizza, akkor olyan úri huncutságokat vetünk be, mint a kerámialap, ami a kövön sült pizza élményét adja házi kivitelben. Mostanában egyre több helyen látom a pizzalap és fémlapát szettet, amit Pizza szett-ként is árulnak. Jó dolog egyébként, kíváncsiságból beszereztünk egyet, nálunk bevált. A tésztának valóban visszaadja a "kemencében sült pizza ízét".

...

Tovább Szólj hozzá

sajtos pizza főétel kolbász sonkás mozzarella

2016. jún 01.

Garam masala fűszerkeverék

írta: Mézes macska
Garam masala fűszerkeverék

garam_masala1_v.jpg
Az indiai ízek elmaradhatatlan szereplője a garam masala - ahány ház annyi változata készült, természetesen mindenki a sajátját tekinti az eredetinek, a legjobbnak. Több utánaolvasást követően hát elkészítettem a mi Garam Masala fűszerkeverékünket, amiből az indiai ételekhez mindig teszek 1-2 teáskanállal.

...

Tovább Szólj hozzá

ázsiai egyéb curry indiai fűszerkeverék

2016. máj 21.

Retró tejbegríz

írta: Mézes macska
Retró tejbegríz

tejbegriz_v.jpg

Tudom, tudom ez egy főzősblog, és tejbegrízt (papit) mindenki tud készíteni. De mégis kikívánkozik belőlem, hogy megírjam a tejbegríz receptjét, mert ciki vagy sem, sokáig recept nélkül egyszerűen képtelen voltam rendesen elkészíteni. Az arányok valahogy mindig a homályba vesztek. Vagy túl sűrű lett vagy túl híg és/vagy íztelen. Aztán amikor egyszer végre sikerült (némi utánaolvasást követően), felírtam az arányokat, még turbóztam kicsit rajta, és megszületett a számunkra tökéletes tejbegríz receptje.

...

Tovább Szólj hozzá

édesség vanília kakaós búzadara tejbegríz tejbepapi

2016. máj 16.

Pásztortarhonya, a puszták egytálétele

írta: Mézes macska
Pásztortarhonya, a puszták egytálétele

pasztortarhonya2_v.jpg
A pásztortarhonya, vagy más néven keménytarhonya igazi magyar étel. Ez az alföldi ihletésű étek a pásztorok étvágyát is csillapította anno, emellett sokféleképpen variálható és nem utolsósorban olcsó. A legfinomabb ha a szabadban, bográcsban készül.

...

Tovább Szólj hozzá

régi paradicsom egytálétel főétel kolbász tarhonya virsli

2016. máj 08.

Cseh sörös gulyás - Pivovarský guláš

írta: Mézes macska
Cseh sörös gulyás - Pivovarský guláš

soros_gulyas1_v.jpg 
A Prágában összesen eltöltött egy hét után kijelenthetem, hogy a rabjai lettünk ennek a városnak. Szívünkbe lopta magát a hangulatos belvárosi utcáival, a gyönyörű kilátással a várból, a helyi emberek vendégszerető attitűdjével - képtelenség is egy mondatban leírni mindazt ami miatt visszavágyunk oda. Amikor csak tudtunk, helyi ízeket kínáló éttermekben, kifőzdékben ettünk, hogy megismerhessük az ottani ízeket. Természetesen itthon sorozatosan próbálom reprodukálni azt az ízvilágot, amit ott megismertünk. Kutatom a cseh főzősblogokat, és jelentem, sikerrel. Konyhájuk némileg hasonlít a mienkéhez, de mindig van benne egy kis csavar.

Cseh ízek sorozat kezdéseként egy sörös gulyást mutatok.

...

Tovább Szólj hozzá

sör cseh pörkölt marhahús sertés főétel gulyásleves

2016. máj 02.

Tejfölös gombóc, ahogy nagymama készítette

írta: Mézes macska
Tejfölös gombóc, ahogy nagymama készítette

tejfolos_gomboc1_v.jpg 
Mostanában elfogott a nosztalgikus hangulat. Késztetést érzek arra, hogy olyan ételeket készítsek, elevenítsek fel, amelyet régen még nagyanyáink idején (vagy még azelőtt) készítettek.
Most egy régies ételek-sorozat mozaikja elevenedik meg a tejfölös gombócban.

...

Tovább Szólj hozzá

régi krumpli gombóc főétel tejfölös

2016. ápr 28.

"Anyutól tanultam" zöldborsófőzelék zabpelyhes fasírtgyolyókkal

írta: Mézes macska
"Anyutól tanultam" zöldborsófőzelék zabpelyhes fasírtgyolyókkal

borsofozelek_v.jpg

Ha már túllendültünk a gyermekkori "muszájmegennedafőzeléket" korszak megpróbáltatásain, akkor beláthatjuk, hogy a főzelék alapvetően egy jó dolog, legalábbis nem az ördögtől való. Amikor már valaki saját magának és családjának önszántából (és most ezen van a hangsúly!) készít főzeléket, azt hiszem, hogy akkor mondhatjuk, hogy "felnőttünk". Mert van az a nap, amikor sóvárogni tudunk egy jó kis főzelék után. És tárcsázzuk is anyut, hogy hogyan is szoktad készíteni....???
A fasírt hasonló cipőben jár, anyu zabpelyhes tanácsa óta csak így, csak azzal és mindig csak pici gombócokat. Bevált. Próbáljátok ki.

...

Tovább Szólj hozzá

zöldség főzelék főétel zöldborsó zabpehely darált hús fasírt

2016. ápr 26.

Rakott parmezános makaróni

írta: Mézes macska
Rakott parmezános makaróni

rakott_makaroni2_v.jpg

Ez az étel valljuk be, nem fotogén. Ellenben annyira laktató és annyiféleképpen variálható, hogy mutatom, Mi hogy készítjük. Az nem titok, hogy a sült sajt a legjobb része a dolognak...
Lényegében bolognai mártást készítünk. Ha valaki nem szeretné megsütni, akkor sajttal megszórva egy adag makarónitésztára halmozva a mártást, kész is van a bolognai vacsi.

...

Tovább Szólj hozzá

sajtos makaróni parmezán rakott főétel bolognai

2016. ápr 22.

Húsfészekben sült tojás baconkabátban, fűszeres sült krumplival (wedges) körítve

írta: Mézes macska
Húsfészekben sült tojás baconkabátban, fűszeres sült krumplival (wedges) körítve

husfeszek1_v.jpg

Fasírtba bújtatott tojás. Nekem erről a Stefánia-szelet jut eszembe. A tojás volt a legjobb része, de általában mindig valahogy csak a fehérje jutott belőle, mire odaért az ember. Itt volt az ideje kicsit felturbózni ezt a fogást. A hús titka pedig a zabpehely, amelytől csodásan omlós (és nem utolsósorban egészséges) lesz.

...

Tovább Szólj hozzá

tojás krumpli fűszeres főétel bacon újhagyma darált hús

2016. ápr 20.

Csicseriborsós csirkés keleti egytálétel

írta: Mézes macska
Csicseriborsós csirkés keleti egytálétel

csicseriborsos_egytal_v.jpg

Ma már a legtöbb helyen lehet kapni csicseriborsót. Felhasználása csaknem azonos a sárgaborsóéval vagy vöröslencsével. A legjobb, ha konzerv formában, előfőzött csicseriborsót vásárolunk. A száraz csicseriborsó előkészítése több napot is igénybe vehet (2-3 napos áztatást követően további 2-3 órás előfőzési idővel számolhatunk).
Ha keleties ízekre vágyunk, de Ázsia még messze van, laktassuk jól magunkat ezzel az egytálétellel.

...

Tovább Szólj hozzá

paprika keleti egytálétel főétel csicseriborsó csirkemell kuszkusz alaplé

2016. ápr 10.

Alföldi csípős tekercs

írta: Mézes macska
Alföldi csípős tekercs

alfoldi_csipos_v.jpg

A régi alföldi népek étkezési kultúrája messze földön híres. A terület étkezési szokásait és az itt született sajátos gasztronómiai kincseket az itt élő emberek földművelő életmódja és az ezzel együtt járó szigorú napi rutinjuk határozta meg. A puszta embere kevés alapanyagból (tészta, kolbász, szalonna, krumpli, pirospaprika) kellett, hogy változatos étkeket készítsen, emellett fő szempont volt, hogy a fogás tápláló és időmegtakarítás végett lehetőleg laktató egytálétel legyen.  ...

Tovább Szólj hozzá

magyar sertés főétel kolbász csípős szalonna rántott

2016. ápr 04.

Medvehagymás pogácsa

írta: Mézes macska
Medvehagymás pogácsa

medveh_pogi2_v.jpg

A szezonális alapanyagok a hétköznapi ételeinket színesebbé, változatossá teszik. A tavasz a rég elfeledett, ismét felfedezett medvehagyma időszaka (mert évtizedekkel ezelőtt is termett ám medvehagyma ott, ahol most is fellelhető).
Érdemes végiggondolni, hogy az aznapra tervezett fogást miként tudnánk feldobni, például medvehagymával. Íme a pogácsa.

...

Tovább Szólj hozzá

sajtos sós medvehagyma pogácsa vajas

2016. már 29.

Glamour húsgombócos makaróni

írta: Mézes macska
Glamour húsgombócos makaróni

glamour_spagetti2_v.jpg

A receptötlet a Glamour-szakácskönyvből származik, innen a név.
A marinara szósz az olasz alap tésztaszószok egyike. Bármilyen ételnek, amelynek olasz beütést szeretnénk kölcsönözni, felhasználhatjuk hozzá. Friss alapanyagból készítve verhetetlen, most azonban konzerv darabolt paradicsomot használtam hozzá. Halkan jegyzem meg, hogy a friss paradicsomhoz legközelebb talán a konzerv darabolt paradicsom áll, rendszeres szereplője, alapanyaga a "mit együnk ma?" kérdésekre adott válaszoknak.

...

Tovább Szólj hozzá

makaróni sertés parmezán főétel glamour darált hús fasírt húsgombóc

2016. már 27.

Húsvéti édes mazsolás kuglóf

írta: Mézes macska
Húsvéti édes mazsolás kuglóf

husveti_kuglof1_v.jpg

A húsvét reggeli asztal elmaradhatatlan része a kalács. Sós vagy édes... ki-ki saját ízlése szerint.
A legjobb egyébként a húsvétban (és a többi ünnepben), hogy közkedvelt sztereotip eledelek elevenednek meg mindenki asztalán évről-évre. Sonka, kalács, tojás szentháromság. És ez így van jól. Próbáljátok csak ki egyszer a saját mancsaitok által dagasztott kalácsot, amit épp, hogy tűpróbáig süttök csak. Az élmény mindenért kárpótol.
...

Tovább Szólj hozzá

húsvét édesség kalács mazsola kuglóf

2016. már 25.

Medvehagymás kijevi csirkemell sütőben sütve

írta: Mézes macska
Medvehagymás kijevi csirkemell sütőben sütve

kijevi_csirke1_v.jpg

A kijevi módra készített csirke leggyakrabban előre panírozott golyócskák formájában jön velünk szembe. Otthon elkészítve azonban mennyei hétvégi vagy akár ünnepi fogást is varázsolhatunk belőle. Eredetileg petrezselymes-fokhagymás fűszervaj kerül a csirkemellbe töltelékként. Medvehagymaszezonban azonban kihagyhatatlan ziccernek tűnt az elkészítése némileg módosítva az alapfűszerezésen.

...

Tovább Szólj hozzá

medvehagyma főétel csirkemell vajas petrezselyem

2016. már 23.

Mézes-chilis főtt-sült tarja fűszeres krumplival

írta: Mézes macska
Mézes-chilis főtt-sült tarja fűszeres krumplival

mezes_tarja2_v.jpg

Húsvét és karácsony környékén elözönlik az üzleteket a kötözött sonkák. Mindig izgatottan várjuk ezt az időszakot, mert kötözött sonkát enni olyan ünnepi dolog, vagy legalábbis mi így tekintünk rá. Emlékeztet, hogy itt bizony most ünnep közeledik és itt az ideje felkészülni rá.

...

Tovább Szólj hozzá

krumpli mézes fűszeres főétel chili tarja