2018. jan 11.

Skót tojás sárgaborsófőzeléken

írta: Mézes macska
Skót tojás sárgaborsófőzeléken

Hozzávalók:
A főzelékhez
1 bögre sárgaborsó (felesborsó)
2 bögre víz

1 db babérlevél
1 vöröshagyma
2 evőkanál liszt
3 evőkanál étolaj
1 púpos teáskanál pirospaprika

Skót tojáshoz
25 dkg darált sertéshús
1 tojás
1 teáskanál pirospaprika
2 cikk fokhagyma
só, bors
1 evőkanál petrezselyem
3 evőkanál zabpehely
4 db főtt tojás

zsemlemorzsa a hempergetéshez

A főzelékhez először alaposan mossuk át a sárgaborsót hideg, folyó víz alatt. Akár be is áztathatjuk egy éjszakára, de mivel általában aznap találom ki, hogy mi lesz a vacsora, ezért ez a lépés most kimaradt, de így is tökéletesen megpuhul, csak picivel több időt kell rászámolnunk. Dupla mennyiségű vízben tegyük fel főni a sárgaborsót, sózzuk, és mehet hozzá a babérlevél és a meghámozott, félbevágott vöröshagyma. Lefedjük és alacsony lángon puhára főzzük a borsót. A lisztből, étolajból világos rántást készítünk, a tűzről lehúzzuk, belekeverjük a pirospaprikát, felengedjük egy kis hideg vízzel, majd a főzelékhez keverjük, és néhányat forralunk rajta. A babérlevelet kivesszük belőle.

A skót tojás húsmasszája összeállításához most nekifoghatunk, hiszen úgyis pihennie kell a hűtőben. Ehhez a húsgombóc hozzávalóit (a 4 főtt tojás kivételével) alaposan összedolgozzuk majd a tálat frissentartó fóliával letakarjuk és betesszük a hűtőbe pihenni legalább 2 órára - ez azért fontos, hogy a zabpehely meg tudja magát szívni és egy formálható pépet kapjunk.

Kivesszük a hűtőből a fasírtalapot és négy gombócot formálunk belőle. A tenyerünkkel lapítsunk belőle egy nagy kört, helyezzünk rá egy főtt tojást és óvatosan burkoljuk be, hogy mindenhova jusson húspép. Zsemlemorzsában forgassuk meg a golyóbisokat majd bő, forró olajban süssük aranybarnára őket - egy-két perc elég neki, hiszen a tojás már alapból főtt, körülötte pedig egy vékony húsréteget kell csat átsütnünk.
A főzeléket a félbevágott fasírtgolyókkal tálaljuk.

sargaborsofozelek_skot_tojassal.jpg

Szólj hozzá

tojás főzelék főétel darált hús fasírt