2018. jan 02.

Lencsefőzelék újévre sült virslivel

írta: Mézes macska
Lencsefőzelék újévre sült virslivel

Hozzávalók:
1 bögre lencse
2 babérlevél
1 vöröshagyma

2 evőkanál étolaj
2 evőkanál liszt
1 teáskanál pirospaprika
néhány pár virsli

Klasszikus lencsefőzelék. Jó, ha már előző este kiválogatjuk és beáztatjuk a lencsét, de ha ez mégis valamiért elmarad, az sem gond. Áztatás nélkül is megfő ugyan, csak picit több idő elkészíteni.

Tehát ha nem áztattuk be a lencsét, akkor az alábbiak szerint járjunk el: hideg vízben tegyük fel főni. Forrás után 5 perccel leöntjük az áztatólevet és alaposan leöblítjük.

Újból hideg vízben tesszük fel főni a lencsét, hozzádobjuk a babérleveleket, sózzuk. Annyi vízzel öntsük fel, ami kb. három ujjnyira ellepi, ugyanis többszörösére fog duzzadni a lencse. Ezután türelmesen megvárjuk amíg puhára fő - ez egy-másfél óráig is eltarthat.

Ha már puha a lencsénk, akkor elkészítjük a rántást: a lisztet és olajat elkeverjük, zsemleszínűre pirítjuk, majd belereszeljük a vöröshagymát, hogy a rántásban már elkezdjen főni. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, felengedjük hideg vízzel, majd a lencséhez keverjük. A rántással további 20 percet főzzük még, hogy egyrészt a lisztes íz kifőjön belőle, másrészt hogy a hagyma is megfőjön benne.

A virsliket pedig némi olajon kisütjük és a lencsefőzeléken tálaljuk.

lencsefozelek.jpg  

Szólj hozzá

lencse újév főzelék főétel virsli