2017. nov 30.

Sáfrányos rizottó gombával és sonkával

írta: Mézes macska
Sáfrányos rizottó gombával és sonkával

Hozzávalók:
30 dkg rizottó rizs
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
1,5 dl száraz fehérbor
1 liter meleg csirkehúsleves (alaplé)
1 fej vöröshagyma
15 dkg sonka
15 dkg csiperkegomba
apróra vágott petrezselyem
1 evőkanál vaj a sonkás-gombás keverék előkészítéséhez
kb. 4 evőkanál reszelt kemény sajt
2 evőkanál vaj a rizottó végén hozzáadva
néhány szál sáfrány
só (ha szükséges)
bors

Ismét egy rizottó. Ha valaki egyszer elkapja a fonalat a jó rizottó készítésében, onnantól nincs leállás. Ez már közel sem a rizseshús kategória.
Hiszem, hogy a rizottó krémessége teszi függővé az embert. Gyakorlatilag bármilyen szezonális zöldség vagy bármilyen hús kombinációjával pillanatok alatt elkészíthető, de a jó rizottó hús nélkül is simán felér egy főétkezéssel.

A sonkás-gombás rizottóhoz először készítsük elő a sonkát és a gombát. A gombát meghámozzuk, vékony szeletekre szeljük, a sonkát szintén vékony szeletekre vágjuk, majd felkockázzuk. Egy kisebb serpenyőben egy evőkanál vajat megolvasztunk, rádobjuk a gombát, közben sózzuk és megszórjuk petrezselyemmel. Amikor elfőtte a levét hozzáadjuk a sonkát és szép barnára pirítjuk őket, majd félretesszük - ezt fogjuk félidőben a rizottóhoz keverni. 

Ezután nekilátunk a rizottó készítésének: egy evőkanál vaj és az olaj keverékén üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Beleszórjuk a rizst, amit fehéredésig pirítunk. Hozzáöntjük a száraz fehérbort és folyamatosan kevergetjük egészen addig, amíg  a rizs teljesen beissza. 

Merőkanalanként öntjük hozzá a meleg húslevest (alaplevet) és folyamatosan kevergetjük, hogy szép krémes állagot kapjunk. Mindig várjuk meg, amíg az előző adagot beissza a rizs, csak akkor töltsünk rá ismét. Mielőtt elfogyna a húslevesünk, adjuk a rizshez az előkészített sonkás-gombás keveréket. Keverjünk rajta egyet majd forgassuk hozzá a sáfrányszálakat is. Mikor az utolsó adag alaplevet merjük rá, kóstoljuk meg a rizst, hogy megpuhult-e. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Amikor a rizs már az utolsóként hozzátöltött folyadékot majdnem beitta és kellően puha (de még nem főtt szét!), elzárjuk alatta a gázt, lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a reszelt sajtot, a vajat, és összeforgatjuk még egyszer. Amikor lehúznánk a tűzről, olyan állagúnak kell lennie a rizottónknak, ami éppen egy kicsit folyósabb annál, mint amilyennek tálaláskor szeretnénk látni.

Tálalás előtt néhány percet hagyjuk pihenni. 

rizotto3.jpg

rizotto1.jpg

rizotto2.png

Szólj hozzá

gomba rizs főétel sonkás