2017. nov 24.

Sütőtökös kolbászos burgonyafőzelék

írta: Mézes macska
Sütőtökös kolbászos burgonyafőzelék

Hozzávalók:
80 dkg burgonya (tisztítva)
30 dkg sütőtök (tisztítva)
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál vaj
só, bors
1 babérlevél
1 kis doboz tejföl
20-25 dkg kolbász (és/vagy virsli)

Azt olvastam nemrég, hogy a modern gasztronómiában már nem divat a rántással és habarással történő sűrítés. Nekem újdonság volt a főzelék ilyen formában, hiszen főzeléket saját anyagával még sosem sűrítettem, de megtetszett. Persze ahány ház, annyi szokás, nyilván van, aki egész életében így készítette, viszont az tény, hogy a krumplifőzelék selymes és telt ízét megőrizte az, hogy kimaradt belőle a liszt (egyébként a krumpli önmagában rengeteg keményítőt tartalmaz, így remekül besűrít bármit egy kis krumplilé).
A receptötlet egyébként a Nők lapja Konyhából származik.

Először készítsük elő a zöldségeket: a krumplit és a sütőtököt hámozzuk meg. A burgonyát nagyobb kockákra, a sütőtököt kicsi kockákra (kb. 1x1 centis) vágjuk, a hagymát összeaprítjuk.
Az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a kockázott burgonyát és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje (de ne többel, különben sűrítésnél nagyon híg főzeléket kapnánk). Sózzuk és beledobjuk a babérlevelet.

Amíg a krumpli fő, addig a kockázott sütőtököt a vajon megpirítjuk, majd kiszedjük. A felkarikázott kolbászt és/ vagy virslit pedig a saját zsírjában ropogósra sütjük.

Amikor a krumpli megpuhult, a felét kiszedjük és botmixerrel simára pürésítjük, és ezzel a pürével besűrítjük a főzeléket. Ekkor adjuk hozzá a frissen őrölt borsot. Felforraljuk, majd mehet hozzá az előzőleg simára kikevert tejföl, amivel éppen csak összemelegítjük (a tejfölt nem forraljuk!).

A főzeléket egy nagy adag pirított sütőtökkockával és kolbásszal tálaljuk.

sutotokos_krumplifozelek.jpg

Szólj hozzá

krumpli sütőtök főzelék főétel kolbász