2017. nov 17.

Rozsos-teljes kiőrlésű rúd pirított szalonnával felcsavarva

írta: Mézes macska
Rozsos-teljes kiőrlésű rúd pirított szalonnával felcsavarva

Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg rozsliszt
2,5 dl meleg tej
fél csomag (kb. 4 g) instant (por)élesztő
25 g olvasztott vaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
szalonnacsíkok
lenmag
szezámmag
fél csésze meleg tej a kenéshez

Az élesztőt a meleg tejjel és a cukorral felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a sót, majd az élesztős tejjel és az olvasztott vajjal lágy tésztává dagasztjuk. A tésztából 8 gombócot készítünk és letakarva hagyjuk kelni őket addig, hogy nagyjából dupla méretűre nőjenek.

Amíg kelnek a bucik, addig a szalonnacsíkokat apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük, majd félretesszük.

A sütőt is kapcsoljuk be már most és tegyünk be egy kis tepsiben vagy hőálló bögrében vizet (ezt bármilyen péksüteménynél tegyük meg, ettől kapja meg a finom ropogós héját). 

Amikor a bucik megkeltek, kör alakúra nyújtjuk őket (tenyérméretnél kicsivel nagyobb kör legyen) és ráhalmozunk 1-2 evőkanállal a kisütött szalonnából (mehet rá egy kicsi a szalonna zsírjából is). Felcsavarjuk és sütőpapíros tepsiben egymás mellé fektetjük őket. Meleg helyen további 30 percig pihentetjük a rudacskákat. Sütés előtt lekenjük őket meleg tejjel és megszórjuk a szezámmaggal, lenmaggal (vagy bármilyen tetszőleges magkeverékkel, amit otthon találunk).

Forró sütőbe toljuk és kb. 25 perc alatt készre sütjük. 

szalonnas_rud1.JPG

 

szalonnas_rud.jpg

Szólj hozzá

sós szalonna péksütemény