2017. okt 22.

Vasalt fűszeres sült csirke

írta: Mézes macska
Vasalt fűszeres sült csirke

"A sült csirke"

Hozzávalók:
1 konyhakész csirke

A szószhoz:
1 db hegyes erős paprika (magok nélkül)
kb. 2-3 cm friss gyömbér (hámozva)
1 nagy teáskanál só
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál curry
1 egész lime leve

A sütéshez:
kb. 3 dl étolaj
1 db vöröshagyma
fél karalábé
3-4 gerezd fokhagyma
egy szelet zeller
1 kisebb lilahagyma

Az előkészületet azzal kezdjük, hogy a csirkét magunk elé vesszük mellel lefelé. A püspökfalattól kezdve gerinc mentén két oldalt végig vágjuk, hogy a gerincét ki tudjuk venni. A szárnyak végeit is levágjuk. Alaposan kilapítjuk.

A szószhoz a hegyes erős paprikát és a gyömbért kisebb darabokra vágjuk és a többi hozzávalóval együtt mozsárba tesszük és addig törjük, pépesítjük, amíg egy homogén piros masszát, kencét kapunk.

A csirkét alaposan bemasszírozzuk a szósszal, mindenhova jusson belőle. Hűtőbe tesszük legalább egy fél órára, hogy a csirkehús kicsit átvegye a szósz zamatát.

A sütéshez vegyünk elő egy akkora serpenyőt, amelybe az egész csirke belefér. Annyi olajat töltsünk bele, hogy nagyjából a serpenyő feléig érjen, de ne tovább. Dobjuk bele a zöldségeket - a hagymákat félbevágva, a fokhagyma gerezdeket egészben, a karalábét és a zellert pedig vékony hasábokra vágva. Felhevítjük az olajat a zöldségekkel együtt, majd a csirkét óvatosan belehelyezzük, először mellével felfelé. Nevéhez hűen, mint hogy vasalt csirkét készítünk, ráhelyezünk egy igen nehéz tárgyat (mi egy kisebb serpenyővel nyomattuk le, amibe beleültettük a kőmozsarat. Ez kellően ránehezedik ahhoz, hogy az alsó rész ne deformálódjon sütés közben és egyenletesen, mindenhol érje a forró olaj). Innentől csak annyi dolgunk, hogy néha megforgassuk a csirkét (nagyjából 10-15 percenként), hogy mindenhol át tudjon sülni. 
A csirke méretétől függően kb. egy óra kell neki, mire teljesen átsül annyira, hogy a combcsontot meghúzva leomoljon róla a hús.
Az utolsó negyed órában sűrűn locsolgassuk meg a forró, sercegő olajjal, ettől kapja meg a szép, sült csirkéhez illő színét és lesz ropogós.
Ha biztosra akarunk menni, egy húshőmérőt is beleszúrhatunk, a maghőmérsékletnek a legvastagabb pontnál nagyjából 80-85 °C-nak kell lennie a sütés végén.
Ha elkészült, egészben kiemeljük a csirkét és feldaraboljuk. 

vasalt_csirke.jpeg

 Kelbimbópürével tálaltuk a sült csirkecombot.

kelbimbopure_sultcsirke.jpg

Szólj hozzá

csirke fűszeres főétel