2017. jún 28.

Barackos-epres-szedres cobbler

írta: Mézes macska
Barackos-epres-szedres cobbler

Hozzávalók egy nagy piteformához (kb. 24 cm átmérőjű):
őszibarack
eper
szeder
3 evőkanál nádcukor
1 kávéskanál fahéj
1 vaníliarúd kikapart magjai (vagy 1 teáskanál vaníliaaroma)
1 púpos evőkanál kukoricakeményítő
vaj a piteforma kikenéséhez

Tésztához:
20 dkg liszt
8 dkg nádcukor
fél csomag sütőpor
10 dkg hideg vaj
1 dl habtejszín
1 tojás
csipet só

habtejszín a tálaláshoz

Bármilyen szezonális gyümölcsből készíthetjük a cobblert, vagy ami épp a fagyóban van. A morzsasüti egy változatának tekinthetjük, annyiban különböznek, hogy míg a morzsasütinél a gyümölcsös rétegre - ahogy a nevében is van - édes morzsát sütünk, addig a cobbler esetében édes tésztát kanalazunk rá és sütjük ropogósra.

Annyi gyümölcsöt használjunk a sütihez, hogy a piteformát feléig vagy maximum 3/4-ig töltse meg, mivel a rá kerülő tészta sütés közben megdagad. Ha ennél több a gyümölcs, sütés közben könnyen kifolyik.
A cobbler-hez először vágjuk a gyümölcsöket apró kockákra, majd tegyük a kivajazott pitesütőbe. Megszórjuk a nádcukorral, a fahéjjal, keményítővel, vaníliával majd jól összeforgatjuk.  

A tésztához a lisztet, sütőport, nádcukrot, sót - azaz a száraz hozzávalókat elvegyítjük, majd ehhez adjuk hozzá a kockákra vágott vajat amit az ujjainkkal elmorzsolunk benne.
A tojást a tejszínnel enyhén felverjük (villával is elég) és a lisztes keverékhez öntjük majd egy fakanállal homogén masszává dolgozzuk.

Egy evőkanál segítségével a tésztából kis halmokat kanalazunk a gyümölcs tetejére, majd előmelegített sütőbe toljuk. Aranybarnára sütjük nagyjából 25-30 perc alatt.
Tálaláskor meglocsolhatjuk zsíros (min. 30%-os), hideg tejszínnel.

cobbler.jpg

cobbler2.jpg

Szólj hozzá

édesség szeder gyümölcsös barack epres