2016. júl 31.

Sült sertésmáj hagymás-csiperkegombás mártásban

írta: Mézes macska
Sült sertésmáj hagymás-csiperkegombás mártásban

majas_hagymas2_v.jpg
Csirkemájból is elkészíthető.

Hozzávalók:
50-60 dkg sertésmáj
3 ek liszt
1 nagy csipet bors
1 nagy csipet majoranna
3 ek étolaj
1 nagy csipet só
1 nagy fej vöröshagyma
25 dkg csiperkegomba
4 dl alaplé
vaj a jénai kikenéséhez

A májat alaposan átmossuk és nagyobb szeletekre vágjuk - az inakat vágjuk ki belőle, mert sütés után rágós marad az a része. A májszeleteket még egyszer megmossuk. Ezzel együtt előkészítjük a vöröshagymát és a gombát: a hagymát karikákra, a gombákat pedig vékony szeletekre vágjuk.

Két evőkanálnyi lisztet összekeverünk némi törött borssal, a majorannával és megforgatjuk benne a májdarabokat. Felhevített olajban mindkét felüket kb. 1-1 percig sütjük, hogy a külseje kérget kapjon, de ne száradjon ki, belül még lágy legyen. A kisütött májszeleteket egy kivajazott jénai tálban terítsük szét.


Az előkészített hagymát és a gombát rádobjuk az olajra, amiben előzőleg a májat sütöttük és megszórjuk egy nagy csipet sóval. Közepes lángon 5 percen keresztül pirítjuk, hogy szép barna színt kapjon. Egy evőkanálnyi lisztet elkeverünk benne, majd felöntjük az alaplével. Felforraljuk, besűrítjük kicsit és az előzőleg kisütött májra öntjük ezt a szószt.

Előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt jól átsütjük. Köretként tarhonyát és savanyúságot ettünk hozzá. 

majas_hagymas1_v.jpg

majas_hagymas2_v.jpg

Szólj hozzá

hagyma gomba máj főétel alaplé