Levendulás cukkinilekvár
Különleges ízvilágú lekvár, a nyári idény hozzávalóival.
Hozzávalók (3 db fél literes üveghez)
1,2 kg cukkini (tisztán)
20 dkg cukor
1 dl citromlé
1 nagy fahéjrúd
2 tk levendula
2 ek vaníliás cukor
1 csomag dzsemfixáló (Dr.Oetker zseléfix 3:1)
A cukkinit meghámozzuk, a magjait kikaparjuk (így kapjuk meg a tisztított cukkinit, amit kimérünk). Ha zsenge a cukkini, akkor egyben is mehet a lekvárba. Kockákra vágjuk.
A cukkinit feltesszük főni kevés vízzel, a cukorral, citromlével, fahéjjal, vaníliás cukorral és a levendulával. Kb. egy órányi közepes lángon történő főzést követően belekeverjük a dzsemfixet, a fahéjat pedig kivesszük. Ezután egészen addig főzzük, amíg krémes állagúvá válik (de a dzsemfixxel azonban minimum 20 percet főzzük), majd elzárjuk. Jól zárható, előzőleg kifőzött befőttes üvegekbe töltjük, néhány percre fejre állítjuk, majd langyos helyen hagyjuk lassan kihűlni.