2016. jún 22.

Rántott camembert rizzsel, áfonyalekvárral

írta: Mézes macska
Rántott camembert rizzsel, áfonyalekvárral

rantott_camembert_v.jpg

Ez a poszt inkább amolyan ajánló jellegű. Azt, hogy a camembert-t általában áfonyaszósszal kínálják az éttermekben, megszokott dolog. De amikor a házi áfonyalekvárral otthon megkóstolod, rájössz, hogy ennek a sajtnak és az áfonyának az ízvilága együtt tényleg nagyon harmonikus.

Ahány ház, szerintem annyiféleképp készítik a rizst és a rántott sajtot, íme a Mézes macska verzió. 

Rizs
A rizs elkészítésénél a klasszikus egy rész rizs, két rész víz aránnyal dolgozom. Hosszúszemű rizst használok általában. Egy bögre rizst enyhén megpirítok némi olívaolajon, majd felöntöm dupla mennyiségű vízzel, kb egy teáskanál sót elkeverek benne és a legalacsonyabb lángon lefedve megvárom (közben egy-kétszer megkeverve), amíg teljesen felszívja a folyadékot. Ekkor elzárom a gázt és néhány konyharuhával bebugyolálom, hogy a lehető legkevesebb gőz szökjön ki. Ami még fontos: érdemes a rizs (és főleg a tejberizs!) készítéséhez beszerezni egy vastag platnit, ami a gáz elzárása után is tartja a hőt. A lefedett rizst kb. 20 perc után nézem meg, ekkorra megpuhulnak a szemek, villával meglazítom és formázótálkába tömködöm, így borítom a tányérra tálaláshoz.

Rántott camembert
Sokaknak mumus a sajt panírozása, rántása, pedig van trükk. Egyrészt duplán kell panírozni, tehát liszt-tojás-zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa. Ha megvagyunk vele, most jön a trükk: egy tányérra fektetjük a bepanírozott sajtszeleteket és legalább fél órára bedugjuk a fagyasztóba. A bunda megszilárdul, így sütésnél nem fog kifolyni belőle a lényeg, a sajt és nem kell üres bundát ennünk. A harmadik lépés pedig, hogy rögtön forró olajba tegyük a fagyasztóból kivett sajtot, így a bunda szépen megsül, mire a sajt megolvadna.

Áfonyalekvár
Házi áfonyalekvárt pici vízzel felmelegítettem, kis tálkában tálaltam a sajt mellé.

rantott_camembert_v.jpg

  

Szólj hozzá

sajt rizs főétel áfonya rántott lekváros camembert