2016. jún 16.

Zöldborsós sertéstokány

írta: Mézes macska
Zöldborsós sertéstokány

borsos_tokany1_v.jpg

Az első adag friss cukorborsó az idén. Már önmagában édesek a pici zöld borsószemek, csak úgy eteti magát nyersen is, dehát vacsorát mégis csak kellett főzni belőle. Úgyhogy a maradék friss borsóval tokány készült.

Hozzávalók:
40 dkg sertéskaraj
3 szelet szalonna
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 púpos tk pirospaprika
1 tk majoranna
fél tk őrölt feketebors
2 ek paprikakrém
1 tk csípős paprikakrém (vagy Piros Arany)
2 bögre friss cukorborsó (vagy fagyasztott)
1 ek liszt
5 dl alaplé

Előkészület gyanánt a karajt alaposan mossuk meg, töröljük szárazra és vágjuk csíkokra, tegyük félre. A szalonnacsíkokat vágjuk apró kockákra és süssük zsírjára. A hagymát és fokhagymát, amit szintén apróra vágtunk, beledobjuk a forró szalonnazsírba és lefedve megpároljuk, de ne piruljon le. Most mehet bele az előkészített hús, amit fehéredésig sütünk.

Lehúzzuk a tűzről a húst, ekkor keverjük bele a pirospaprikát a majorannát, borsot. Visszatéve a tűzre belekeverjük még a paprikakrémet, csemegét és csípőset egyaránt. Az egészet felöntjük kb 4 dl alaplével (nekem ennyi folyadék bőven ellepte). Ha friss borsót használunk, akkor az szintén mehet bele most, hogy legyen ideje megpuhulni, a fagyasztott borsót a főzési idő felénél elegendő hozzáadni. Közepes lángon lefedve puhára főzzük a húst és a borsót. A főzési idő a hústól is függ, 1-1,5 óra alatt készre puhul. Ha túlságosan elfővi a folyadékot, vízzel pótolhatjuk. Mivel a szalonna alapból sós, ezért sót csak a legvégén adjunk hozzá, ha szükségesnek érezzük.

borsos_tokany2_v.jpg

borsos_tokany1_v.jpg

Szólj hozzá

magyar zöldség paprika sertés főétel zöldborsó szalonna