Pompos, kenyérlángos, langalló
Avagy a pizza magyarul.
Hozzávalók (1 nagyhoz vagy 2 kicsihez):
30 dkg liszt
1 cs. porélesztő (vagy 25 g friss)
kb. 2 dl langyos víz
1 tk só
1 csipet cukor
2 ek olívaolaj
Tetejére
1 kis doboz tejföl
3 cikk fokhagyma
csipet só
szalonnakockák
füstölt kolbász
lilahagyma
reszelt sajt
A tésztához először egy deci langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáöntjük a sóval elkevert liszthez, majd az olívaolajjal és a maradék langyos vízzel együtt lágy tésztát dagasztunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Mialatt kel a tészta, előkészíthetjük a pomposra valókat: a tejfölt kikeverjük a zúzott fokhagymával és csipet sóval, néhány csík füstölt szalonnát apró kockára vágunk, a füstölt kolbászt és a lilahagymát felkarikázzuk.
Ha megkelt a tésztabuci, sütőpapíros tepsibe nyújtjuk, villával megszurkáljuk és lefedve még 20 percet pihentetjük. A sütőt előmelegítjük.
A tésztára rákenjük a fokhagymás tejfölt, majd rászórjuk a szalonnakockákat, a kolbász- és hagymakarikákat. tetejére reszelt sajt kerül. Nagyjából 20-25 perc alatt pirosra sütjük.