2016. máj 21.

Retró tejbegríz

írta: Mézes macska
Retró tejbegríz

tejbegriz_v.jpg

Tudom, tudom ez egy főzősblog, és tejbegrízt (papit) mindenki tud készíteni. De mégis kikívánkozik belőlem, hogy megírjam a tejbegríz receptjét, mert ciki vagy sem, sokáig recept nélkül egyszerűen képtelen voltam rendesen elkészíteni. Az arányok valahogy mindig a homályba vesztek. Vagy túl sűrű lett vagy túl híg és/vagy íztelen. Aztán amikor egyszer végre sikerült (némi utánaolvasást követően), felírtam az arányokat, még turbóztam kicsit rajta, és megszületett a számunkra tökéletes tejbegríz receptje.

És hogy miért retró? Mert pont olyan íze van, mint régen a fincsi "menzás papi"-nak. Gyerekként imádtuk és bár nagyüzemben készült, mégis az íze beleégett az emlékezetünkbe. 

Hozzávalók:

3,5 dl zsíros tej
1,5 dl víz
5 púpos ek búzadara
1 csipet só
1 ek vaj
4 ek cukor
1 tk vaníliaaroma

holland kakaópor
porcukor

A tejet, vizet és a búzadarát feltesszük főni. Amikor majdnem forr, beletesszük a vajat, a csipet sót, a cukrot és a vaníliaaromát. Alacsony lángon folyamatosan kevergetjük egészen addig, amíg besűrűsödik. Ekkor főzzük még néhány percig, hogy a búzadara minél több folyadékot tudjon felszívni. Alacsony lángon ez eltarthat akár 10-15 percig is, de érdemes türelmesnek lenni. Ha már szép nagyok a búzadaraszemek és elég sűrű, elzárjuk a gázt.

A tetejére porcukorral keverünk ki holland kakaóport, ezzel szórjuk meg.

tejbegriz_v.jpg

Szólj hozzá

édesség vanília kakaós búzadara tejbegríz tejbepapi