2016. máj 16.

Pásztortarhonya, a puszták egytálétele

írta: Mézes macska
Pásztortarhonya, a puszták egytálétele

pasztortarhonya2_v.jpg
A pásztortarhonya, vagy más néven keménytarhonya igazi magyar étel. Ez az alföldi ihletésű étek a pásztorok étvágyát is csillapította anno, emellett sokféleképpen variálható és nem utolsósorban olcsó. A legfinomabb ha a szabadban, bográcsban készül.

Hozzávalók:
30 dkg tarhonya
40 dkg kockára vágott krumpli
3 ujjnyi vastag szelet szalonna
15 dkg karikára szelt füstölt- vagy lecsókolbász (vegyesen virslivel is készíthetjük)
1 hegyes erős paprika
1 paradicsom
2 tk csemege Piros Arany
kb. 1 tk só
2 tk őrölt pirospaprika
1 liter víz
1,5 dl házi paprika-paradicsom krém

A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk. Beleszórjuk a tarhonyát, amit folyamatosan kevergetve barnára pirítunk a zsírban, majd a tűzről levéve belekeverjük az őrölt paprikát. Visszatesszük a tűzre, felöntjük a víz felével és az apró kockára vágott krumplival. Mehet bele most a Piros Arany, a karikákra vágott hegyes erős paprika, kockázott paradicsom, valamint a házi paprika-paradicsomkrém. Enyhén sózzuk, mivel a szalonna is sós.

Nagyjából 30 percig főzzük alacsony lángon lefedve a tarhonyát, a vizet folyamatosan adagoljuk bele. Fél óra leteltét követően hozzádobjuk a karikázott kolbászt, amivel még kb. 20 percet főzzük. Akkor jó a pásztortarhonya ha még krémes, bársonyos az állaga. Mérhetetlen mennyiségű savanyúsággal tálaljuk.

pasztortarhonya2_v.jpg

pasztortarhonya1_v.jpg

Szólj hozzá

régi paradicsom egytálétel főétel kolbász tarhonya virsli