2016. ápr 28.

"Anyutól tanultam" zöldborsófőzelék zabpelyhes fasírtgyolyókkal

írta: Mézes macska
"Anyutól tanultam" zöldborsófőzelék zabpelyhes fasírtgyolyókkal

borsofozelek_v.jpg

Ha már túllendültünk a gyermekkori "muszájmegennedafőzeléket" korszak megpróbáltatásain, akkor beláthatjuk, hogy a főzelék alapvetően egy jó dolog, legalábbis nem az ördögtől való. Amikor már valaki saját magának és családjának önszántából (és most ezen van a hangsúly!) készít főzeléket, azt hiszem, hogy akkor mondhatjuk, hogy "felnőttünk". Mert van az a nap, amikor sóvárogni tudunk egy jó kis főzelék után. És tárcsázzuk is anyut, hogy hogyan is szoktad készíteni....???
A fasírt hasonló cipőben jár, anyu zabpelyhes tanácsa óta csak így, csak azzal és mindig csak pici gombócokat. Bevált. Próbáljátok ki.

Zöldborsófőzelék
2 bögre mélyhűtött zsenge vagy frissen fejtett zöldborsó
3 ek liszt
4 ek étolaj
3 cikk zúzott fokhagyma
1 púpos tk pirospaprika
1 kis doboz tejföl
1,5 tk só
4 tk kristálycukor

A borsót feltesszük főni annyi vízben, hogy egy-két ujjnyira ellepje. Sózzuk, cukrozzuk, fokhagymázzuk. Nagyjából két és félszer annyi cukrot tegyünk bele, mint sót, a zöldborsó pont attól a kissé édeskés íztől lesz szerethető.

Amikor puha a borsó, egy másik kis lábasban elkészítjük a rántást. Az olajat, lisztet kicsit rózsaszínűre pirítjuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, hozzákeverünk kicsit a borsó főzővizéből, majd berántjuk vele a főzeléket. Forraljuk néhány percig, hogy a lisztes ízt kiforraljuk belőle.

A tejfölt keverjük ki egy kicsit, hogy könnyebben vegyüljön, majd hozzákavarjuk a főzelékhez. A tejföllel már ne forraljuk túl sokat. A végén kóstoljuk meg, hogy kell-e utánízesíteni. Ekkor még sót, cukrot adhatunk hozzá, ha szükséges.


Zabpelyhes fasírtgolyók
50 dkg darált sertéshús
1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
1 nagy tojás (vagy 2 pici)
3 cikk zúzott fokhagyma
2 tk pirospaprika
só, bors
aprított petrezselyem
6 ek zabpehely

zsemlemorzsa a beleforgatáshoz
étolaj a sütéshez

A fasírthoz valókat alaposan összegyúrjuk. Aki érez magában bátorságot, annak javaslom, hogy kóstolja meg nyersen is a fasírthúst, hiszen így lehet eldönteni, hogy szükséges-e még bele fűszer. Ha készen vagyunk, tegyük félre a hűtőbe pihenni a húsmasszát legalább fél órára, hogy a zabpehely meg tudjon dagadni benne.

Sütés előtt diónyi (nem nagyobb) golyókat formálunk belőle, kicsit kilapítjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk a fasírtokat. Felforrósított, bő olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

borsofozelek_v.jpg

Szólj hozzá

zöldség főzelék főétel zöldborsó zabpehely darált hús fasírt