2016. ápr 26.

Rakott parmezános makaróni

írta: Mézes macska
Rakott parmezános makaróni

rakott_makaroni2_v.jpg

Ez az étel valljuk be, nem fotogén. Ellenben annyira laktató és annyiféleképpen variálható, hogy mutatom, Mi hogy készítjük. Az nem titok, hogy a sült sajt a legjobb része a dolognak...
Lényegében bolognai mártást készítünk. Ha valaki nem szeretné megsütni, akkor sajttal megszórva egy adag makarónitésztára halmozva a mártást, kész is van a bolognai vacsi.

Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús (vagy sertés-marha vegyesen)
2 ek olívaolaj
1 vöröshagyma
1 konzerv darabolt paradicsom
50 ml víz
1 dl paradicsomlé (sűrített paradicsom)
só, bors
2 csapott ek bazsalikom
1 csapott ek oregano
fél tk kakukkfű
2 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma
1 nagy csipet cukor

20 dkg makaróni
20 dkg reszelt sajt
3 ek reszelt parmezán

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst, amit magas lángon megpirítunk. Hozzáöntjük a darabolt paradicsomot, paradicsomlevet, vizet (a vízzel a darabolt paradicsom konzervdobozát ki tudjuk öblíteni), fűszerezzük és egy nagy csipet cukrot is adunk hozzá, hogy a sűrített paradicsom savanykás ízét kompenzálja. Közepes lángon, lefedve nagyjából 20-25 perc alatt elkészítjük a mártást. Kóstolgassuk közben, hogy kell-e fűszerezni.

Mialatt fő a mártás, kifőzzük a makarónitésztát al dente.

Egy kivajazott jénai tálba borítjuk a megfőtt tésztát, ráöntjük a bolognai szószt, jól összekeverjük, hogy mindenhova jusson a mártásból. A kétféle reszelt sajtot elosztjuk a tetején és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 30-35 perc alatt.

rakott_makaroni1_v.jpg

rakott_makaroni2_v.jpg

rakott_makaroni3_v.jpg

Szólj hozzá

sajtos makaróni parmezán rakott főétel bolognai