2016. ápr 18.

Csiperkegomba krémleves vajas pirítóscsíkokkal

írta: Mézes macska
Csiperkegomba krémleves vajas pirítóscsíkokkal

gombakremleves_v.jpg

A krémlevesek meg tudják menteni a leveses napokat. Gyakorlatilag bármiből tudunk krémlevest előállítani - zöldség, gyümölcs, és azokon belül is számtalan variáció van, csak a fantáziánk szab határt.

Na, ez kevésbé fantáziadús, de annál egyszerűbb leves lesz most. Az ötlet onnan jött, hogy a múltkor megvásárolt gombákat végül úgy alakult, hogy nem használtam fel azon frissében, így gondoltam megmosva bedobom őket a fagyóba, lesz ami lesz. Aztán 1-2 hét múlva megláttam, ahogy ott szomorkodnak a gombafejek dermedten, hát gondoltam itt az idő. Ha már a ropogós állagukat elvesztették, legalább az ízüket élvezzük ki. Finom lett. A pirítós a tetején megkoronázta.   

Hozzávalók:
6 db közepes csiperkegomba szárastól
3 dkg vaj
1 ek olívaolaj
2 dl tejszín
4 dl víz
1 zöldségleveskocka
1 csipet só
1 csipet tárkony

Az olvasztott vaj és olívaolaj keverékén néhány perc alatt megfonnyasztjuk az apróra vágott, megmosott gombákat. Enyhén sózzuk.

Belemorzsoljuk a leveskockát, elkeverjük, felöntjük a vízzel és a tejszínnel, megszórjuk a tárkonnyal, majd kb. 15-20 perc alatt lefedve puhára főzzük.

Botmixerrel krémesre turmixoljuk a levest. A pirítóshoz egy kis vajat (kb. egy evőkanálnyi) olvasztunk serpenyőben és a kenyérszeleteket megpirítjuk rajta. 

gombakremleves_v.jpg

Szólj hozzá

leves sajtos gomba tejszín krémleves