2016. ápr 04.

Medvehagymás pogácsa

írta: Mézes macska
Medvehagymás pogácsa

medveh_pogi2_v.jpg

A szezonális alapanyagok a hétköznapi ételeinket színesebbé, változatossá teszik. A tavasz a rég elfeledett, ismét felfedezett medvehagyma időszaka (mert évtizedekkel ezelőtt is termett ám medvehagyma ott, ahol most is fellelhető).
Érdemes végiggondolni, hogy az aznapra tervezett fogást miként tudnánk feldobni, például medvehagymával. Íme a pogácsa.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 kis doboz tejföl
25 dkg puha vaj (1 kocka Rama)
2 db tojássárgája
1 dl tej
1 cs. porélesztő (vagy fél kocka friss)
1 tk cukor
1 ek só
1 kis csokor medvehagyma
10+5 dkg reszelt sajt
1 tojás a kenéshez

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a sót, majd a vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt és a tojássárgájákat és lágy tésztát dagasztunk belőle. Langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Eközben a medvehagyma leveleket megmossuk és apróra vágjuk. A tésztát pihentetés után kb. egy ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, megszórjuk a sajt harmadával (kb. 5 dkg) és egy adag medvehagymával, majd felcsavarjuk, mint a rétest és letakarva hagyjuk 20 percet pihenni. A folyamatot még egyszer megismételjük, tehát pihentetés után kinyújtjuk, töltjük, felcsavarjuk, pihentetjük a tésztát.

A harmadik pihentetés után a kinyújtott tésztát egy éles késsel berácsozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsibe téve megkenjük a felvert, enyhén sózott tojással, sajtot szórunk rá (a sajt harmadát, ami maradt). Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket, ez kb. 20-25 perc.

medveh_pogi2_v.jpg

medveh_pogi1_v.jpg

Szólj hozzá

sajtos sós medvehagyma pogácsa vajas