2016. már 23.

Mézes-chilis főtt-sült tarja fűszeres krumplival

írta: Mézes macska
Mézes-chilis főtt-sült tarja fűszeres krumplival

mezes_tarja2_v.jpg

Húsvét és karácsony környékén elözönlik az üzleteket a kötözött sonkák. Mindig izgatottan várjuk ezt az időszakot, mert kötözött sonkát enni olyan ünnepi dolog, vagy legalábbis mi így tekintünk rá. Emlékeztet, hogy itt bizony most ünnep közeledik és itt az ideje felkészülni rá.

Aztán ahogy teltek a hónapok, felfedeztem, hogy ünnepeken kívül is kapható a kötözött sonkához hasonló húskészítmény. Füstölt-főtt tarját vettem, szép darab, pont akkora, amekkorát két fő egy vacsora alatt el tud fogyasztani. Csak épp, hogy egy kis mázat szerettem volna adni neki.

Hozzávalók:
40-50 dekás füstölt-főtt tarja
4 ek akácméz
2-3 ek Sriracha chiliszósz
2 nagy csipet só
3 nagyobb darab krumpli
csirkesült fűszersó (lásd egy korábbi posztban)

A füstölt főtt tarját kibontva mossuk le róla a tartósítószeres folyadékot, amiben ázott. Törölgessük szárazra, majd egy éles késsel vagdossuk be a tetejét széltében és hosszában is. A szószhoz keverjük össze a mézet, a chiliszószt és egy-két csipet sót. Fektessük a tarját egy kerámiatepsibe és bőségesen kenegessük meg a mézes-csípős szósszal, nem baj ha lefolyik róla, de jusson minden résbe. Maradjon is a szószból, hogy sütés közben is tudjuk majd kenegetni.

A krumplikat egy körömkefével alaposan dörzsöljük át, héjastól fogjuk megsütni. Karikázzuk fel - ha túl nagy a krumpli, akkor a karikákat is elfelezhetjük - és a csirkesült fűszersóval megszórva forgassuk át őket. Szórjuk a tepsibe a fűszeres krumpliszeleteket a tarja köré, alufóliával fedjük le, majd toljuk az előmelegített sütőbe.

Kb. fél óra elteltével nézzünk rá, a tarját kenegessük meg a szósszal, de csomagoljuk vissza további újabb fél órára. Az egy óra elteltével vegyük le a fóliát, ismét kenjük meg a tarját és 15-20 perc alatt pirítsuk meg a húst és a krumplikat is.
Friss zöldségekkel tálaljuk.

mezes_tarja2_v.jpg

mezes_tarja1_v.jpg

Szólj hozzá

krumpli mézes fűszeres főétel chili tarja