Red velvet cupcake
vörös bársony cupcake túrókrémmel töltve
Az utóbbi néhány hétben sokszor szembejött velem ez a süti, ilyen vagy olyan formában. Talán a Valentin-nap okozta, nem tudom. De érdekelt, hogy a különleges külső vajon milyen ízt takar belül. Ha valami ütős, látványos (és persze finom) süteménnyel akarunk előrukkolni, hát tessék, a téma az asztalon hever.
Egyébként létezik a vörös bársonynak (red velvet) több változata is, úgy mint brownie, torta, keksz, fagylalt... és még lehetne sorolni. Még az is lehet, hogy a vörös bársony sütink egy későbbi posztban újjászületik.
Mivel angolszász a recept eredete, ezért csészében (cup) vannak megadva a mennyiségek. 1 csésze nagyjából egy 2,5-3 decis bögrének felel meg. A lényeg, hogy mindig ugyanazzal a bögrével mérjünk.
Hozzávalók (12 darabhoz):
4 ek vaj
3/4 csésze kristálycukor
1 tojás
2,5 ek cukrozatlan kakaópor
3 ek piros ételfesték
1 tk vaníliakivonat
fél csésze natúr joghurt vagy író
1 csésze liszt
fél kk só
fél tk sütőpor
1,5 tk 10%-os ecet
A vajat és cukrot robotgéppel 3-4 perc alatt habosra keverjük. Mehet bele a tojás, amivel simára dolgozzuk.
A kakaóport, a vaníliakivonatot és az ételfestéket egy tálkában összekeverjük, sűrű pasztát kell kapnunk. Ezt a kencét a tojásos keverékhez vegyítjük.
Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a joghurtot (vagy írót) és a sütőporral, sóval elvegyített lisztet. A végén adjuk hozzá az ecetet.
Muffinformákba porciózzuk a piros tésztát. Előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne égjen le az alja, mert a kakaópor miatt kesernyés lehet. Ha megsültek, rácson hagyjuk kihűlni a muffinokat. Ha már langyos, kivájjuk a közepüket.
A töltelékhez a túrót annyi cukorral és tejföllel keverjük össze, hogy sűrű és édes masszát kapjunk. Nem szabad túl folyósnak lennie, különben eláztatja a tésztát.
Megtöltjük a muffinok belsejét a túrókrémmel. Akár a tetejére is halmozhatunk belőle zacskóból készített nyomózsák segítségével. Én tejszínhabot fújtam rá, igaz, így kevésbé lett tartós a hab, de nem sokáig várakozott, hamar elfogyott.