2016. már 09.

Stir-fry zöldséges csirke, sült tésztával

írta: Mézes macska
Stir-fry zöldséges csirke, sült tésztával

stir-fry_csirke_v.jpg

Stir-fry, azaz dobva-rázva sütés, kínai konyhatechnikai kifejezés arra, amikor egy kevés zsiradékban, jellemzően mogyoróolajban (mivel bírja a magas hőmérsékletet) a vékonyra csíkozott zöldségeket magas lángon wokserpenyőben rövid ideig dobva-rázva sütjük, hogy a zöldségek roppanóssága megmaradjon.
A sült tészta pedig az elmaradhatatlan köret, aki egyszer megkóstolja, még többet akar belőle.

Hozzávalók:

A stir-fry csirkéhez
30-40 dkg csirkemell
1 tk szezámolaj
fél tk őrölt fehérbors
2 ek földimogyoróolaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt gyömbér vagy 1 ek frissen reszelve
1 tk chilipehely
1 lilahagyma
fél bögre zsenge zöldborsó
1 piros és/vagy zöld kápia paprika
Szósz:
1 ek rizsecet
2 ek sötét szójaszósz
2 ek világos szójaszósz
2 tk barna nádcukor
2 tk kukoricakeményítő
egy deci víz

A csirkemellet apró csíkokra vágjuk, majd a szezámolaj és fehérbors keverékében nagyjából negyed órát hagyjuk pácolódni.

Ezalatt elkészítjük a szószt. A keményítőt feloldjuk egy kevés vízben, majd a többi hozzávalóval együtt egy tálban összekeverjük, félretesszük. A kápia paprikát és lilahagymát vékony csíkokra vágjuk.

Wokban felhevítünk egy evőkanálnyit a földimogyoróolajból, rádobjuk a csirkemellet, majd nagy lángon addig sütjük, amíg szép barna színt kap. Ha ezzel megvagyunk, vegyük ki a csirkemellet, tegyük félre.

A wokot tegyük vissza a tűzre, majd egy evőkanálnyi mogyoróolajat ismét felhevítünk, ebbe mehet bele a chilipehely, fokhagyma és gyömbér. 10-15 másodpercig magas lángon sütjük a fűszereket (de ne tovább, mert megégnek és kesernyés ízük lesz), majd beledobjuk a felszeletelt kápia paprikát, lilahagymát és zöldborsót. Stir-fry, azaz dobva, rázva sütjük, állandóan kevergetve egész amíg a zöldségek félig átsülnek, de még roppanósak maradnak. Ez nagyjából két-három perc. Tegyük hozzá az átsütött csirkehúst, majd az előre elkészített szósszal öntsük fel. Kevergessük addig közepes lángon, amíg a keményítőtől besűrűsödik.


Sült tészta
25 dkg spagetti
negyed fej káposzta
olívaolaj
kb. 1-1,5 dl sötét szójaszósz
szezámolaj

A káposztát vékony csíkokra vágjuk, olívaolajon kb. 5-6 percig magas lángon pirítjuk, amíg összeesik, majd félretesszük.

A sült tésztát egy magasabb falú serpenyőben készítsük el. A spagettitésztát félbetörjük és szárazon (sem olaj, sem víz nem kell alá!) alaposan megpirítjuk amíg minden szál bebarnul. Ekkor lejjebb vesszük egy kicsit a lángot alatta, majd meglocsoljuk egy jó nagy adag szójaszósszal. Kevergessük óvatosan, hogy a szójaszószt felszívja a tészta (ettől lesz szép barna színe a tésztának).

Ha már felitta a szójaszószt, felöntjük egy-két deci vízzel, hozzádobjuk a párolt káposztát, összekeverjük, lefedjük és hagyjuk párolódni. Apránként addig töltögetjük újra vízzel, amíg a tészta teljesen megpuhul. A végén egy kis teáskanál szezámolajat keverünk bele, hogy ne tapadjon össze a tészta.

stir-fry_csirke_v.jpg

Szólj hozzá

spagetti kínai zöldség szójaszósz főétel csirkemell zöldborsó nádcukor rizsecet sült tészta