Paradicsomos sertéspörkölt kapros tökfőzelékkel
Minden magyar ember tud pörköltet készíteni. Mintha csak így születnénk. Hát íme a Mézes macska verzió, kapros tökfőzelék körítéssel.
Paradicsomos sertéspörkölt
Hozzávalók:
50 dkg sertéshús (comb vagy karaj)
1 fej vöröshagyma
1 ek disznózsír
2 púpos tk pirospaprika
5 dl víz
1 hegyes erős paprika
1 paradicsom
1,5 tk só
1 ek csemege paprikakrém
1 ek csípős paprikakrém
2 tk paradicsompüré
1 csipet bors
1 tk keményítő 2 ek vízben feloldva
Az apróra vágott hagymát a zsíron megfuttatjuk, mehet bele az apró kockákra vágott hús, amit fehéredésig sütünk egész amíg elfővi a levét.
Lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd felöntjük a vízzel. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott paprikát, paradicsomot, a paprikakrémeket, paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk. Lefedjük.
A hús típusától függően kb. 1,5-2 óra alatt puhára fő. Közben néha keverjünk rajta egyet. Ha szükséges, a vizet pótoljuk alóla. Ahhoz, hogy ne legyen „vizes” a pörkölt, némi vízben feloldott keményítővel sűrítem a pörköltet. Fedő nélkül még néhány percig forraljuk.
Kapros tökfőzelék
Hozzávalók:
40-50 dkg gyalult tök
3,5 dl tej
3,5 dl víz
1 vöröshagyma
1,5 dl tejföl
kapor
só
1 kk pirospaprika
2 ek liszt
1 kk cukor
A gyalult tököt feltesszük fele-fele arányban vízben és tejben főni. Mehet bele ízlés szerinti, só, a cukor és a félbevágott vöröshagyma.
Amikor a tök puhára főtt, jól megfűszerezzük a kaporral.
A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és pirospaprikával, majd behabarjuk a főzeléket.