2016. feb 26.

Sajtburgerleves

írta: Mézes macska
Sajtburgerleves

sajtburgerleves2_v.jpg

Amikor először találkoztam ezzel a recepttel, elég abszurdnak találtam, és nem gondoltam volna, hogy valaha is „ünneplős” vacsorává fog ez nálunk avanzsálni. Pedig így lett. Névnap, szülinap, halloween, eddig. Hamisítatlan amerikai ízvilágú kreálmány – vagy mondjuk inkább azt egyszerűen, hogy sajtburgerízű, tényleg. Isteni finom. Aki nem hiszi, járjon utána.

Hozzávalók:
20 dkg darált marhahús
20 dkg vörös cheddar sajt
1 db nagy vagy 2 kisebb paradicsom
fél fej vöröshagyma
4-5 dl csirke alaplé
2 púpos ek liszt
2 ek vaj
olívaolaj
só, bors
baconszalonna szeletek
hamburger bucik
kis méretű savanyú uborka

Olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, alaposan átsütjük, félretesszük.

Egy lábasban a vajon rózsaszínre pirítjuk a lisztet, majd felhigítjuk egy kevés csirke alaplével, kb. egy decivel, simára keverjük. Melegítsük addig alacsony lángon, amíg elkezd gyöngyözni, de ne forrjon, ekkor fokozatosan beleszórjuk az előzőleg lereszelt cheddar sajt egy részét. Ne kevergessük közben (különben egy csomóban összeáll a sajt és utána már nem tudunk vele mit kezdeni), várjuk meg amíg beleolvad és lassú, széles mozdulatokkal egyet-egyet keverjünk rajta. Amikor teljesen homogénné vált, fokozatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, majd a sajtot. Egyenletes állagú levest kell kapnunk.

A kész sajtlevesünkbe belekeverjük a kisütött darált húst és a felkockázott paradicsomot.

Kisütjük a bacon szalonnákat, papírtörlőre szedjük a tálalásig, hogy ropogós maradjon.

Tányérba szedjük a sajtlevest, ráhelyezzük a bacont, mellé hamburgerbucit és apró savanyú uborkát falatozunk.

sajtburgerleves2_v.jpg

sajtburgerleves1_v.jpg

Szólj hozzá

leves amerikai sajtos marhahús hamburger bacon darált hús cheddar