2016. feb 20.

Fokhagymás karaj mustáros gnocchival

írta: Mézes macska
Fokhagymás karaj mustáros gnocchival

karaj_gnocchi_v.jpg

Ez a recept Nigella Lawson ihletésében készült. A „Nigella expressz” című könyvében találtam és a címéhez híven valóban gyorsan elkészül. Rohanós hétköznapokon életmentő tud lenni, főleg ha idő és főzési kedv híján vagyunk éppen.

Hozzávalók:
6 szelet sertéskaraj
6 szelet szalonna
6 gerezd fokhagyma
50 dkg gnocchi
1 ek mustár
1,5 dl tejszín (ennek híján tejföl)
olívaolaj
só, frissen őröl bors
liszt a húsok forgatásához
petrezselyem

A karajszeleteket kiklopfoljuk, besózzuk majd mindegyik szeletet egy-egy gerezd zúzott fokhagymával alaposan bedörzsöljük és 10 percet pihentetjük. Közben a gnocchinak enyhén sós vizet forralunk.

A szalonnákat vagdossuk be tarajosra, majd egy kevés olívaolajon süssük őket ropogósra, tegyük félre. A karajszeleteket lisztbe forgatjuk, majd a szalonna visszamaradt zsírjában és egy kevés olívaolajban barnára sütjük őket. Melegen tartva tegyük félre a szalonnák mellé.

A gnocchikat a forrásban lévő vízbe dobjuk és kifőzzük – onnan tudjuk, hogy megfőttek, hogy felúsznak a víz tetejére. Ez nagyjából 10-15 perc. A szószhoz a serpenyőben visszamaradt pörcös olajban elkeverjük a mustárt, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk. A kifőtt, lecsöpögtetett gnocchikat a szószba forgatjuk, még néhányat forralunk rajta és petrezselyemmel megszórva tálaljuk a kisült karaj- és szalonnaszeletek mellé.

karaj_gnocchi_v.jpg

Szólj hozzá

fokhagymás mustáros főétel karaj szalonna gnocchi