2016. feb 14.

Valentin-napi málnás-epres pite

írta: Mézes macska
Valentin-napi málnás-epres pite

epres_pite3_v.jpg

A Valentin-napot lehet szeretni vagy utálni. De ha ez egy jó alkalom arra, hogy ezen a napon valami különleges vacsora/ desszert után kutatva rátalálunk egy olyan fogásra, aminek a végeredményeként egy elképesztően finom nasi születik meg, akkor nyugtázzuk elismerően, hogy máris megérte a fáradozást egy kis kutatómunka. Egyébként ha a fagyóban van elfekvőben néhány doboz málna, eper vagy bármilyen piros bogyós gyümölcsünk (ha már Valentin-nap, legyen piros), akkor ehhez a recepthez remekül fog passzolni. Nálunk egy-egy doboz fagyasztott málna és eper várta, hogy pitetöltelék készüljön belőle.

Hozzávalók:
Pitetésztához (23 cm-es piteformához)

25 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
8 dkg cukor
1 csipet só
1 tojás

G
yümölcsös töltelékhez
65 dkg piros bogyós gyümölcs (eper, málna vegyesen)
70 g cukor
1 ek vaníliás cukor
1 vaníliarúd kikapart magja
0,5 dl málnaszörp 1,5 dl vízzel higítva
40 g keményítő

A pitetésztához a lisztet, a cukrot, sót és a hideg vajat egy tálba tesszük. Hideg kézzel elmorzsolgatjuk egész addig, amíg az összes vajat fel nem veszi a lisztes keverék. Ezután hozzáadjuk a kissé felvert tojást. Gyorsan összeállítjuk a tésztát, simává gyúrjuk, gombóccá formáljuk, frissentartó fóliába csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük addig amíg a töltelék elkészül, de legalább egy fél órára.

A töltelékhez a gyümölcsöket egy edénybe tesszük, felöntjük egy kevés higított szörppel, majd beleszórjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és addig melegítjük, amíg teljesen felolvadnak az eprek és a málnák. Amikor kissé összefőttek a gyümölcsök, belekeverjük a málnaszörpös vízben feloldott keményítőt és felfőzzük. Sűrű, puding állagú gyümölcsszószt kell kapunk.

A tésztát elővesszük, két részre vágjuk – egyik fele lesz a pite alja, másik a teteje. Azt a darabot, amiből a tetejét készítjük, addig vissza is tehetjük a hűtőbe. Elkészítjük a pite alját. Fontos, hogy hideg kézzel dolgozunk a tésztával és ne túl sokáig tartsuk szobahőmérsékleten, ugyanis a benne lévő vaj a melegtől puhává válik és a tészta szét fog esni, szakadni, nyúlani fog.
Egy nagyobb sütőpapírt a piteformára teszünk, körberajzoljuk, hogy tésztanyújtásnál tudjuk mekkora lapra lesz szükségünk. A tésztát két sütőpapír között fogjuk kinyújtani. Enyhén belisztezzük a tészta egyik-másik oldalát nyújtás közben, majd a kész lapot belesimítjuk a piteformába, a széleinél eldolgozzuk. Villával megszurkáljuk a formába simított lapot, majd előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt elősütjük.

Közben elővesszük a másik tésztagombócot és kinyújtjuk a tetejét is. Ha van tésztarácsozónk, a kinyújtott lapon toljuk végig, ha nincs ilyenünk, akkor tetszés szerinti alakzatban késsel vagdossuk be. Az epres-málnás tölteléket kanalazzuk a piteformába, majd a rácsos tésztát helyezzük a tetejére. Mindenképp hagyjunk a tésztán helyet, ahol a töltelékből felszálló gőz ki tud áramlani, különben kifolyik olyan helyen ahol utat tör magának (és ahová nem szeretnénk, egészen a sütő aljába). Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Hagyjuk kihűlni a pitét, hogy a töltelék vágható állagúra szilárduljon benne.

epres_pite3_v.jpg

epres_pite2_v.jpg

Szólj hozzá

édesség pite epres málnás