2016. feb 12.

Piacos-strandos lángos

írta: Mézes macska
Piacos-strandos lángos

langos1_v.jpg

Mindenkinek van egy bevált lángos receptje. Ha esetleg valaki még keresgélné a tökéletes receptet, akkor ezt mindenképp próbálja ki.
A lángosevés tipikusan az a dolog, amihez kell a „hely szelleme” is, ez a street food kaják mozgatórugója. Egyik a másik nélkül nem az igazi. Otthon is tud jó lenni, de megvan a maga hangulata annak, amikor a strandon ücsörögve folyik végig a kezünkön a sajtos tejföl, vagy egy vásárcsarnokban épp, hogy egy zsebkendőnyi helyen állva kell elfogyasztanunk a frissen kisült lángost egy nagy pohár forró teával.

Hozzávalók (5-6 darabhoz):
30 dkg liszt
1 tk só
1 dl tej
1,5 dl víz
1 tk porcukor
25 g élesztő vagy 1 cs. porélesztő

sütéshez és kenéshez étolaj
tejföl
sajt
fokhagyma
lilahagyma

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, porcukros tejben. A sóval elkevert lisztbe öntjük az élesztős tejet és a vizet. Nagyon lágy tésztává dagasztjuk, majd a tésztát beolajozzuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

5-6 gombócot formálunk a tésztából, beolajozott tálcára fektetjük őket, majd letakarva még 20 percet pihentetjük.

Felforrósítjuk az olajat. A tésztagömböcöket beolajozott ujjbegyeinkkel kinyújtjuk, kihúzogatjuk, lehetőleg kör alakúra (ez nekem nem mindig sikerül) és a forró olajba helyezzük, majd megforgatjuk ha megsült az egyik fele. Ha elég forró az olaj, pillanatok alatt megsül egyik-másik fele és felhólyagosodik a lángosunk. Papírtörlőre szedjük, rögtön megsózzuk. Tetszés szerinti feltéttel pakoljuk meg, de ne felejtsük el megfokhagymázni előtte.

langos1_v.jpg

langos2_v.jpg

Aprított lilahagymával megszórva:

langos3_v.jpg

Szólj hozzá

lángos sajtos fokhagymás főétel tejfölös