2016. feb 08.

Chili con carne

írta: Mézes macska
Chili con carne

Chilis bab hússal, zsebes pitával

chilis_bab1_v.jpg

Szerintem kevés olyan magyar ember van, aki a chilis babot először ne a poros változatában készítette volna el. Ez nálunk sem volt másképp. Aztán furdalt a dolog, hogy házilag is reprodukáljam. Sokat kísérleteztem vele, mire összeállt a kép. A római köményt elsőként a chilis babhoz használtam, és az egyik kedvenc fűszeremmé avanzsált. Nálam nincs chilis bab római kömény nélkül.

Zsebes pitával tálaltam, aminek elkészítéséről a következő bejegyzésben olvashattok.

Hozzávalók:
40 dkg darált hús (sertés, marha vagy vegyesen) 
1 konzerv darabolt paradicsom
1 vöröshagyma
3 dl paradicsomlé
1 konzerv vörös vesebab
fél konzerv kukorica
1 paradicsom
olívaolaj
1 dl alaplé
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 csapott ek őrölt római kömény
1,5 tk pirospaprika
1 tk chilipehely (vagy Sriracha chiliszósz)
1 tk őrölt koriander
1 tk só
0,5 tk oregano
csipet bors
1 púpos ek (keserű) kakaópor

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpároljuk, mehet rá a darált hús, amit alaposan lepirítunk.

A kakaóport rászórjuk a húsra, néhányszor átkeverjük, hogy a kakaó mindenhol befedje a húst. Ezután beleöntjük a konzerv darabolt paradicsomot, paradicsomlevet, alaplevet, beleszórjuk a kockákra vágott paradicsomot, majd fűszerezzük a fokhagymával, római köménnyel, pirospaprikával, chilipehellyel, korianderrel, sóval, oreganoval, csipet borssal. Fedő alatt nagyjából fél órát főzzük, hogy az ízek összeérjenek. 

Miközben fő a chili, alaposan lecsepegtetjük a kukoricát és a babot, majd a fél óra letelte után hozzákeverjük. A babbal és kukoricával együtt forralunk rajta még néhányat, amíg besűrűsödik a szószunk, majd tálaljuk. 

chilis_bab1_v.jpg

chilis_bab2_v.jpg

Szólj hozzá

bab főétel chili darált hús