2016. feb 06.

Gulyásleves margarinos-tejfölös pogácsával

írta: Mézes macska
Gulyásleves margarinos-tejfölös pogácsával

gulyas2_v.jpg

Ebédötlet hétvégékre: kiadós, finom és még magyar is.

Gulyásleves

Hozzávalók:
30-35 dkg sertéscomb
2 evőkanál sertészsír
1 vöröshagyma
3 cikk fokhagyma
3 nagyobb krumpli
2 nagyobb sárgarépa
2 fehérrépa
1 karalábé
1 szelet zellergumó
1 TV-paprika
1 hegyeserős paprika
1 paradicsom
1 csokor petrezselyem
2 púpos teáskanál fűszerpaprika
só, bors
őrölt kömény
1-2 teáskanál paprikakrém (házi vagy Piros Arany)

Mielőtt nekiugranánk a gulyás készítésének, célszerű az alapanyagokat előkészíteni. Először a húst megmossuk, apró kockákra vágjuk. Egy másik tálban összekészítjük a zöldségeket: a sárgarépát és a krumplit szintén kockázzuk, a karalábét és a zellert félbe vágjuk. A fehérrépát mi nem szoktuk megenni, így ezt felezni vagy negyedelni szoktam, hogy utána könnyedén ki lehessen halászni a levesből, de aki szereti, mehet az is apró kockákra. A TV-paprika és a hegyeserős paprika csumáját kiszedjük, a paprikákat egyben hagyjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, majd felkockázzuk.

Az apróra vágott hagymát a zsíron megdinszteljük. Rádobjuk a húst, amit magas lángon fehéredésig sütünk, a levét elfőzzük.

A tűről lehúzva megszórjuk a fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk, köményezzük. Visszatéve a tűzre felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi a húst, majd fedő alatt közepes lángon félig puhára főzzük. Ez nagyjából 30-40 perc alatt megvan.

Ha már félig puha a hús, beletesszük az előkészített valamennyi zöldséget, a zúzott fokhagymát és a paprikakrémet is. Felöntjük bőven vízzel, majd közepes lángon készre főzzük a gulyást. Ha szükséges, pótoljuk a vizet bele. Nagyjából 2-2,5 óra alatt puhára fő a hús és a zöldség is. A vége felé beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet is, forralunk még rajta néhányat és ha kell, utánízesíthetjük.

gulyas1_v.jpg

gulyas2_v.jpg

Margarinos-tejfölös pogácsa

Hozzávalók:
25 dkg Rama margarin
50 dkg liszt
1 kis doboz 20%-os tejföl (18-20 dkg)
3 tojás
1 kocka élesztő vagy 1 cs. porélesztő
1 evőkanál só
kb. fél deci meleg tej
1 teáskanál cukor

A megmelegített cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, majd a margarinnal, tejföllel, tojással és élesztős tejjel lágy, sima tésztává dagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd négybe hajtjuk. Letakarva pihentetjük így 20 percig. Majd ugyanezt megismételjük háromszor (kinyújt - négybe hajt - pihentet), hogy szép leveles szerkezetű pogácsát kapjunk.

A negyedik nyújtásnál bevagdossuk a tésztát, lekenjük felvert tojással, kicsit megsózzuk, majd reszelt sajtot szórunk rá és egy éles késsel négyzetekre vágjuk (lustaságból nem szoktam szaggatni, inkább négyzetekre vágom, hiszen így mennyivel gyorsabb). Sütőpapíros tepsibe fektetjük őket 2-2 centire egymástól, majd letakarva hagyjuk így is pihenni negyed órát. Előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt aranybarnára sülnek. Sülés közben megdagadnak, összesülhetnek a pogácsák, de nincs annál finomabb, mint az oldaluknál összetapadt, puha pogácsákat egy nagy tányér gulyás mellé befalni.

gulyas3_v.jpg

Szólj hozzá

leves sajtos krumpli sós pogácsa vajas tejfölös gulyásleves