Hamburger, házi húspogácsával és házi szósszal
A hamburgerkészítésben az a legjobb, hogy mindenki az ízlésére formálhatja. Így van ez a szósszal és a hússal is, és nem utolsósorban a sajton is sok múlik: cheddar nélkül nincs hamburger. Mióta a szószt és húspogácsát házilag készítjük, gyakrabban kerül rá a sor a hétvégék alkalmával.
Ami szükséges hozzá:
4 db hamburgerzsemle/ puffancs
4 db házi húspogácsa
házi hamburgerszósz
cheddar sajt
jégsaláta
paradicsom
savanyú uborka
köretként sült krumpli
Hozzávalók a házi hamburgerszószhoz:
4 ek ketchup
3 ek majonéz
1 tk mustár
fél kisebb lilahagyma
2 db savanyú uborka
só, bors
csipet cukor
A ketchup-ot összekeverjük a majonézzel, mustárral, majd fűszerezzük.
A lilahagymát és savanyú uborkát apró kockákra vágjuk, majd ezt is belekeverjük a szószba.
Hűtőbe téve 1-2 órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Hozzávalók a húspogácsához (4 db):
40 dkg darált marhahús (vagy sertés-marha vegyesen)
1 ek ketchup
2 ek Worchester-szósz
1 csapott ek mustár
1 tojássárgája
1 lilahagyma reszelve
2 cikk zúzott fokhagyma
só
bors
A húspogácsához a hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy összeálljon és összeérjenek az ízek.
A húsgombócot négy egyenlő részre osztjuk. Egyenként két sütőpapír között egy kicsivel nagyobbra nyújtjuk (kézzel formázzuk) ki mint amekkora hamburgerzsemlébe szeretnénk majd tenni, hiszen sülés közben némileg összezsugorodik. Lapos húspogácsákat készítünk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk és a húspogácsákat mindkét oldalukon alaposan átsütjük. Mielőtt kivennénk, néhány szelet cheddar sajtot tegyünk a húsokra, amit fedő alatt ráolvasztunk.
Jöhet a hamburger összeállítása: a hamburgerzsemlét félbe vágjuk, mindkét oldalát megkenjük a szósszal, mehet rá jégsaláta, savanyú uborkaszeletek, és a sajtos húspogácsa. A paradicsomot tehetjük bele is, de jobban szeretem mellérakni, hogy ne áztassa el a pufit.
Duplaburger is készült: